Gemeente Boekel


Nieuwjaarstoespraak 2011

Beste inwoners van de gemeente Boekel,

Namens de Raad en het College van B&W wens ik u, uw dierbaren en alle inwoners van de gemeente Boekel fijne feestdagen en een gelukkig 2011. Deze nieuwjaarstoespraak heb ik de titel meegegeven: contact mét en aandacht vóór elkaar.

Hoe is het gesteld met de burgerparticipatie in de gemeente Boekel?

De Commissaris van de Koningin Wim van de Donk heeft in november onze gemeente bezocht voor een kennismaking. Het doet deugd op te mogen merken dat hij een zelfbewust Boekel ervaren heeft en zijn kijk op en respect voor Boekel was concreet zichtbaar en merkbaar. Onder andere door de jongste ontwikkelingen op het gebied van samenwerken zoals de Coöperatie Boekel en als voorbeeld hiervan de mogelijke realisatie van een glasvezelnetwerk voor iedereen in de gemeente.Wat ik als teleurstellend en onaangenaam ervaar is de toename van het aantal woninginbraken, het onjuist gebruiken van panden voor hennepteelt en mijn onmacht bij het ondersteunen van ouders en familie bij het verwerken van het enorme verdriet bij weer twee dodelijke slachtoffers bij auto-ongevallen, zulke jonge mensen in de kracht van hun leven. Mijn verzoek aan jullie allen is oog en oor te hebben voor de gebeurtenissen en situaties in jullie leefomgeving. In onze gemeente hebben we buurtpreventie. Hierbij informeren vrijwilligers uit onze wijken en buurtschappen onze wijkagent Peter Mouwen bij allerlei bijzondere omstandigheden. Het helpt hem in het uitoefenen van zijn werk als we attent zijn en bijzondere omstandigheden direct melden. Samen kunnen we onze leefomgeving verbeteren en versterken.

Wat doet de gemeente Boekel zoal in 2011?

Raad en College van B en W hebben de volgende onderwerpen en onderdelen op het programma staan: het integraal dorpsontwikkelingsprogramma IDOP met concrete projecten als de vernieuwbouw van Nia Domo, de voortgang in de centralisatie binnensport bij de aanpassing van sporthal De Burcht en in samenwerking met Stichting de Speeltrein een plan voor de toekomst wat betreft speeltuinen, verder een nieuwe regionale aanbesteding voor een afvalinzamelingcontract, een nieuw gemeentelijk rioleringsplan en de aanleg van verhoogde bushaltes. Ook willen we de eerste uitwerkingen oppakken en uitvoeren van de centrumvisie, van de woonvisie en van Vitaal Landelijk Boekel voor met name het buitengebied zoals de uitvoering van het project âGroene-blauwe dienstenâ met het doel landschap en natuur te versterken. In Venhorst staat de afronding van de pastorietuin als verblijfsplek in de kern van Venhorst op het programma. Verder wordt het brandweerkorps Boekel onderdeel van de veiligheidsregio Brabant Noordoost en werkt het team belastingen voortaan samen met buurgemeenten en het Waterschap Aa en Maas.

Hoe staat de gemeente er financieel voor?

Het College heeft in september / oktober van het afgelopen jaar de verenigingen en organisaties een beladen, zware boodschap medegedeeld. Het jaar 2010 is het jaar van de ombuigingen geweest. Dat deed en doet op allerlei terreinen pijn. De verenigingen en organisaties zullen pijnlijke keuzes moeten maken, want met minder moeten toekomen vraagt om een nieuwe balans in ieders huishoudboekje. Dat heeft de gemeente Boekel in 2011 bijna voor elkaar en voor de jaren erna moet het zeker lukken. We zullen onszelf een strakke discipline moeten opleggen want verleidingen liggen gauw op de loer. We hebben het niet helemaal zelf in de hand want ook met name het Rijk moet met minder middelen toekomen en dit heeft direct gevolgen voor onze gemeentelijke begroting.

Hoeveel inwoners en gebouwen heeft de gemeente Boekel?

Uit het bevolkingsoverzicht GBA en basisadministratie gebouwen BAG:

Volgens de jongste gegevens van 21 december jl. heeft de gemeente Boekel 9861 inwoners die wonen in 3619 woningen.

Â


1 januari 2010: 9772 inwoners Â

geboorten:

87

vestiging:

335

overleden:

74

vertrek:

259

Er is tot heden in 2010 een toename van 89 personen. Bij een gelijkblijvende groei kunnen we voor 1 januari van ons jubileumjaar 2013, het jaar waarin we het 700-jarig bestaan van de gemeente Boekel vieren en herdenken, de gewenste 10.000e inwoner begroeten.

Hoe kunnen we in de gemeente Boekel samenwerken?

Wat is nou de noodzaak om zoveel aandacht te schenken aan samenwerken? De noodzaak zit hem in het gegeven dat we de hoeveelheid tijd en de hoeveelheid middelen schaarser zien worden en dus slim(mer) met deze gegevens en omstandigheden moeten omgaan. De wil tot samenwerken zal niet bij alle verenigingen en organisaties in de huidige omstandigheden (situaties) al meteen onderkend en gevoeld worden als noodzakelijk. Ik bepleit toch onder deze misschien nog relatief gunstige omstandigheden elkaar op te zoeken en nu afspraken te maken en zaken te doen.

Het wel en wee

Lieve mensen,

Deel het wel en wee alle dagen met elkaar, versterk het contact en de band, besteed aandacht aan de ander en leef je in in de ander, maar stel ook grenzen en durf nee te zeggen. Durf te geven om te ontvangen. Dank voor jullie inzet en betrokkenheid voor de gemeente Boekel.Tot slot herhaal ik namens de Raad en het College van B&W: fijne feestdagen, vast een gelukkig Nieuwjaar en alle goeds voor jullie en jullie dierbaren en samen verder in 2011.

Pierre Bos,

Burgemeester van Boekel.