Veilig Verkeer Nederland

Meer files in 2010

woensdag, 29 december 2010

File op besneeuwde snelweg De filezwaarte in Nederland is het afgelopen jaar met negen procent toegenomen, meldt Verkeersnet. Vooral automobilisten in de regio Amsterdam en het midden van het land hebben dat kunnen merken. Op de snelwegen rond Eindhoven nam de filezwaarte als enige regio af ten opzichte van 2009.

Regen en sneeuw

De sneeuw aan het begin en aan het einde van het jaar heeft flink bijgedragen aan de toegenomen filezwaarte. Maar liefst drie spitsen in 2010 zijn door winterweer in de top tien van drukste spitsen aller tijden beland. Weersomstandigheden hebben grote invloed op de filezwaarte. Met veel regen en sneeuw is de stijging van negen procent vooral toe te schrijven aan de tweede helft van het jaar.

Wegwerkzaamheden

In de lijst met grootste knelpunten stijgen vooral de A4 Amsterdam-Den Haag tussen Roelofarendsveen en Hoogmade en de A20 bij Rotterdam tussen de knooppunten Terbregseplein en Kleinpolderplein. De A12 van Utrecht naar Den Haag dankt zijn hogere notering aan de grootschalige wegwerkzaamheden afgelopen zomer. Ook zorgden werkzaamheden aan veel andere wegen voor extra files. Door de aanleg van extra rijbanen bij Eindhoven is de filezwaarte daar sterk afgenomen.

Opvallend is de toegenomen drukte tijdens de zomermaanden. Zo stonden er in de regenachtige maand augustus veel meer files dan vorig jaar. Het lijkt er verder op dat door de economische dip meer Nederlanders dicht bij huis bleven dan andere jaren.