Gemeente Laarbeek


Aanvraag kleine subsidies eenvoudiger

Laarbeek in het zonnetje gezet door VNG

LAARBEEK - In de gemeente Laarbeek wordt het aanvragen en verantwoorden van kleine subsidies eenvoudiger. In het kader van deregulering is Laarbeek het afgelopen jaar actief aan de slag gegaan met het versimpelen van het subsidieproces voor burgers, verenigingen en organisaties. Deregulering staat voor minder regels en meer eigen verantwoordelijkheid. De nieuwe Algemene Subsidie Verordening levert een win-winsituatie op voor zowel de subsidieaanvragers, meestal vrijwilligersorganisaties, als voor de gemeente, die daarmee bespaart op het subsidieproces. Omdat Laarbeek een van de best presterende gemeentes is op het gebied van de Algemene Subsidie Verordening, is zij onlangs door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in het zonnetje gezet.

Kleine subsidies

Het aanvragen van subsidies tot 2.000 euro, de zogenaamde kleine subsidies, wordt eenvoudiger en er hoeft minder verantwoording bij te worden afgelegd. Dit vergt wel een omslag in de verhouding tussen de gemeente als subsidieverstrekker en de subsidieontvanger. De subsidieontvanger krijgt zelf meer verantwoordelijkheid. Hij dient het bijvoorbeeld zelf tijdig aan te geven bij de gemeente als er veranderingen optreden die van belang zijn voor de subsidieaanvraag (meldingsplicht). Wanneer een toneelvereniging bijvoorbeeld subsidie ontvangt op basis van vier voorstellingen per jaar en het worden er uiteindelijk maar twee, moet de vereniging dit kenbaar maken bij de gemeente. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor sportverenigingen, die gesubsidieerd worden op basis van het aantal jeugdleden. Daar staat tegenover, dat subsidies tot 2.000 euro maar een keer per vier jaar hoeven te worden aangevraagd. De kleine subsidies gaan naar ongeveer de helft van de 120 subsidieontvangers.

Grotere subsidiebedragen

Voor subsidiebedragen tot 5.000 euro gaat een lichte verantwoording gelden. Hiervan zijn verschillende vormen, die in het subsidieprogramma door de gemeente bekend worden gemaakt In ieder geval gaat het bij deze bedragen voortaan om de concrete activiteit of het resultaat. Subsidieontvangers hoeven geen verslag meer in te dienen of financiële gegevens aan te leveren. Voor subsidieaanvragen voor bedragen tussen de 5.000 en 20.000 euro blijft het wel noodzakelijk om gegevens aan te leveren en te verantwoorden. Voor subsidieaanvragers die een subsidie aanvragen boven de 20.000 euro over het algemeen de professionele organisaties - wijzigt er niets.

Laarbeek met ASV in top 10 gemeenten

Het vereenvoudigde subsidieproces vloeit voort uit het besluit dat in 2009 zowel landelijk als door de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders van Laarbeek is genomen om het subsidieproces welzijn te vereenvoudigen. De Algemene Subsidie Verordening (ASV) is nieuw voor Laarbeek en geldt voor alle subsidies. De gemeente Laarbeek heeft deelgenomen aan een landelijk traject van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en diverse ministeries om te komen tot een Algemene subsidieverordening, gecombineerd met een administratieve lastenvermindering voor subsidieaanvragers. Op 8 december 2010 is Laarbeek in het zonnetje gezet tijdens een landelijke bijeenkomst voor alle gemeentes, omdat zij behoorde tot de top 10 van de best presterende gemeentes op het gebied van de Algemene Subsidie Verordening en de daarin ingevoerde vereenvoudiging.

Vaststelling door gemeenteraad

De gemeenteraad zal op 24 februari 2011 definitief haar standpunt bepalen over de Algemene Subsidie Verordening en de voorgestelde vereenvoudiging. Na vaststelling van deze verordening zal deze op de website van de gemeente Laarbeek staan en kunnen de aanvraagformulieren voor subsidie digitaal aangeleverd worden.