Bonnefanten Museum Maastricht

Het Bonnefantenmuseum blikt vooruit.

2010 loopt voor het Bonnefantenmuseum ten einde. Zoals vorige week bekend werd wordt het jaar afgesloten met een bezoekersaantal van 102.000 bezoekers. Natuurlijk biedt het museum ook in 2011 een uitzonderlijk tentoonstellingsaanbod waarin zowel oude als hedendaagse kunst vertegenwoordigd zullen zijn.

De hoogtepunten van het voorjaar:

BACA 2010: Francis Als & BACA Masterclass
De tijdelijke tentoonstelling BACA Laureaat 2010: Francis Als met bijbehorende BACA Masterclass becoming ahh zal te bezichtigen zijn tot en met 27 maart 2011. De tentoonstelling gewijd aan de winnaar van de BACA (Biennial Award for Contemporary Art) Francis Als toont de hoge beeldende kwaliteit vertegenwoordigd in zijn werk dat meer dan eens leidt tot ronduit poëtische acties en interventies. Een van Als's zijn hoofdthema's in zijn werk is wandelen. De manier waarop deze tentoonstelling door het hele museum is opgesteld, maakt dat de bezoeker zich al slenterend deze wandelervaring eigen maakt en zo stukje bij beetje het werk van Als zal ontdekken door het hele museum.

Dat Als ook de BACA heeft gewonnen dankzij zijn grote invloed op andere jonge kunstenaars blijkt uit de prachtige groepstentoonstelling van de BACA Masterclass becoming ahh uitgevoerd door kunstenaars van de Jan van Eyckacademie te Maastricht.
Tot en met 27-03-2011

Gedurende de BACA 2010 tentoonstelling is er een speciaal verblijfsarrangement te boeken voor: 85 euro p.p.

Dit arrangement is inclusief overnachting in Eden Designhotel Maastricht (4*), uitgebreid ontbijtbuffet met bubbels, 3 gangen diner in brasserie Flo Maastricht en gratis entree Bonnefantenmuseum met een gratis kop koffie of frisdrank in café Ipanema.

Reserveringen (tot en met 21 maart 2011) via:
Eden Designhotel Maastricht
T +31 (0)43 328 2525
www.edendesignhotel.com

Wintertuin
Vanaf 18 maart zal het MAMAC een selectie klassiek modernen uit de collecties van de stad Luik (B) uitlenen aan het Bonnefantemuseum. De collectieopstelling Jardind'hiver krijgt kortom een vervolg in het Bonnefantemuseum onder de naam Wintertuin met prachtige werken van o.a. Ensor, Gauguin, Magritte, Kokoschka, Chagall, Léger en Picasso. Wintertuin is tijdens de TEFAF 2011 te zien in het Bonnefantenmuseum. Van 18 maart tot en met juni 2011

Met het entreebewijs van het Bonnefantenmuseum kunt u ook gratis naar het MAMAC in Luik (B), en vice versa, in het kader van de tentoonstellingsuitwisseling Jardin d'hiver/ Wintertuin.

Schatten uit Moskou. Hollandse tekeningen uit het Pushkin Museum Op 17 maart wordt hij officieel geopend: Schatten uit Moskou. Een tijdelijke tentoonstelling van een 90tal Hollandse tekeningen uit de zeventiende eeuw uit de collectie van het Russische Pushkin Museum. Het Bonnefantenmuseum is vereerd dat zij het eerste museum is dat deze werken voor het eerst sinds anderhalve eeuw buiten Rusland mag tonen. Schatten uit Moskou bevat pareltjes van grootheden als o.a. Rembrandt, Abraham Bloemaert en Adriaen van Ostade die thematisch en chronologisch zullen worden opgesteld.
Schatten uit Moskou is tijdens de TEFAF 2011 te bezichtigen in het Bonnefantenmuseum.
Van 17 maart tot en met 19 juni 2011

Jeroen van Bergen / Rik Meijers
Ook in 2011 geeft het Bonnefanten ruimte aan twee kunstenaars uit de regio. De duo- presentatie dit jaar wordt gevormd door Jeroen van Bergen en Rik Meijers. Wederom twee totaal verschillende kunstenaars in visie en werk. Maar door beide heren in combinatie met elkaar te tonen ontstaan nieuwe verfrissende inzichten over hun eigen werk. Van 17 april tot en met 3 juli 2011

Augenspiel
De collectieopstelling Augenspiel zal wegens zijn succes ook in 2011 de eerste verdieping van het museum blijven innemen. Deze selectie topstukken uit de collectie oude, moderne en hedendaagse kunst is op unieke wijze opgesteld waardoor de kunstwerken uit verschillende periodes elkaar complementeren. Een opstelling die beoogt het kijken te intensiveren en gevoel en sensibiliteit het eerste niveau van communicatie laten zijn in het contact met de getoonde kunstwerken. Augenspiel is een gewaagde opstelling die het afgelopen jaar enorm veel waardering kreeg van de bezoekers. Ook in 2011 kunt u deze oogstrelende ervaring beleven!

Begeleidend zaalboekje is gratis verkrijgbaar (36 pagina's- NL,ENG,D,F).
Audiotour beschikbaar - NL, ENG. EUR 2,-

Jardin d'hiver
Ook op locatie toont het Bonnefantenmuseum hoogtepunten uit zijn collectie. In de collectieopstelling Jardin d'hiver is veel hedendaagse kunst in het prachtige gebouw van het MAMAC in Luik (B) te bewonderen. Het pand alleen al is van een bijzondere schoonheid. Het werd opgetrokken voor de wereldtentoonstelling in 1905. In Jardin d'hiver zijn werken opgenomen van Sol LeWitt, Paul Chan, Hugo DeBaere, Roman Signer, Pawel Althamer, Michael Krebber en Bas de Wit. Bovendien is speciaal voor deze extra-muros tentoonstelling het prachtige ensemble iglo's 8-5-3, van Mario Merz uit een Engelse particuliere collectie opgebouwd.
Tot en met 27 februari 2011

Bijzondere evenementen

M2LIVE - Hét evenement voor en door jongeren in het Bonnefantenmuseum gaat in januari 2011 van start in vernieuwde stijl. Het evenement is tweejaarlijks geworden en tevens een heel weekend. Naast de bekende optredens van muziek, theater en dans zijn ook de juniorgidsen weer van de partij en verzorgen de befaamde Art trips. Maar ook is er nu een gehele dag ingeruimd voor de grote Filmprijs waarmee verschillende geldprijzen te winnen zijn. Meedoen en meer info: www.M2LIVE.nl Op 29 en 30 januari 2011

Symposium Cultureel ondernemen of ondernemen voor de kunst? - Het is inmiddels een actueel onderwerp; het hedendaags kunstbeleid. Daarom organiseert het Bonnefantenmuseum op zaterdag 12 februari 2011 een symposium voor beleidsmakers, kunstenaars en politici. Vijf sprekers zullen het onderwerp vanuit verschillende gezichtspunten behandelen, gevolgd door een plenaire discussie.
Op 12 februari 2011. Van 14 - 17 uur

Nationaal Museumweekend - Ook in 2011 doet het Bonnefantemuseum weer mee met dit landelijk evenement voor musea. Het zal de 30e keer zijn dat dit landelijk evenement wordt gehouden. Wederom organiseert het Bonnefantenmuseum speciale rondleidingen en activiteiten voor de gratis bezoeker. Het thema is niet voor niets dit jaar; laat je trakteren door een museum!
Op 2 en 3 april 2011

Verwacht in het najaar:

De volgende tentoonstellingen staan ingepland voor het najaar van 2011:

Collectie van Herck
De tijdelijke tentoonstelling Collectie van Herck zal van start gaan op 3 juli 2011. De tentoonstelling toont een gehele collectie terracottabeeldjes uit de privécollectie van Van Herck die normaal opgeslagen is in het Koninklijk Museum van Antwerpen. Van 3 juli tot en met 18 september 2011

Extended Drawing
Een imposante groepstentoonstelling van Sol LeWitt (muurschilderingen), Robert Mangold (schilderijen), Bruce Nauman (neons) en Richard Serra (tekeningen op doek).
Van 18 september 2011 tot en met 15 januari 2012

Namens alle medewerkers hopen we u ook in 2011 (weer) te mogen ontvangen in het Bonnefantenmuseum!

Download hier het persbericht

Beeldmateriaal

lees de voorwaarden voordat u het beeldmateriaal download. Wij stellen het erg op prijs om een bewijsexemplaar van de publicatie te ontvangen! Foto Harry Heuts Foto Harry Heuts
GAUGUIN, Paul Paris (F), 1848 - Atuona (Iles Marquises), 1903 Le sorcier d'Hiva-Oa ou Le Marquisien à la cape rouge Huile sur toile, 92 x 73 cm Signé et daté en b. à g. : Paul Gauguin 1902 Acquisition à la vente de la galerie Fischer, Lucerne, 1939 (provient du Städelische Museum de Francfort-sur-Main) Inv. AM 16/163
© State Pushkin Museum Moskou. Jan Victors, Keuken in het huis van Rembrandt.
© State Pushkin Museum Moskou.
Foto Peter Cox Zaaloverzicht Augenspiel. Peter Cox Foto Peter Cox
Foto Peter Cox Zaaloverzicht Augenspiel. Peter Cox Foto Peter Cox
Foto Leon Jacobs Foto Leon Jacobs
© Sol Lewitt; collectie Bonnefantenmuseum. © Sol Lewitt; collectie Bonnefantenmuseum.