Voedsel en Waren Autoriteit

Gemeenschappelijk kwaliteitssysteem transport en verzamelen van dieren goedgekeurd

De nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (nVWA) heeft namens de staatssecretaris van EL&I het door het Productschap Vee en Vlees (PVV) geïnitieerde sectorbrede controlesysteem beoordeeld en goedgekeurd. De kwaliteitsregeling Quality system Livestock Logistics (QLL) betreft het transport en verzamelen van dieren en daaraan gerelateerde normen gericht op dierenwelzijn en preventie van dierziekten. De erkenning is afgegeven aan de onafhankelijke Stichting Kwaliteitssysteem Dierenlogistiek, die de regeling beheert, en gaat in per 1 januari 2011. Met de erkenning van het kwaliteitssysteem vervallen per 1 juli 2011 de erkenningen voor de huidige kwaliteitsystemen Dierwaardig Vervoer, NBW-Q, Veetrans en KPD aangezien op die datum die systemen na een overgangsperiode hun activiteiten beëindigen.

Van 4 individuele naar 1 gemeenschappelijke
Op het gebied van transport en preventie van dierziekten hebben zich de afgelopen jaren veel ontwikkelingen voorgedaan. Om uniforme naleving van de wet en professionele normen door de hele sector te bevorderen nam het PVV dit jaar het initiatief om de 4 bestaande systemen te integreren in 1 allesomvattende kwaliteitsregeling. Gezien de diverse belangen is de erkenning van dit kwaliteitssysteem een grote stap in de door de overheid gestimuleerde ontwikkeling naar meer zelfcontrole. Tevens legt het de basis voor de sector om - op basis van goed gecontroleerde criteria - voor de deelnemers verdere privileges te verwerven voor zover verantwoord.

Wat verandert
Deelname aan QLL levert dezelfde 'voordelen' op als deelname aan de bestaande kwaliteitsystemen. Een officiële dierenarts van de nVWA keurt alle dieren die worden vervoerd. Bij een bedrijf dat tot QLL is toegelaten, kan exportcertificering door de nVWA vooraf in de stal plaatsvinden. Normaal vindt keuring plaats als dieren de veewagen ingaan. In het kader van preventie van verspreiding van dierziekten mochten dieren maar 1 keer verzamelen op een plaats, bij deelname aan QLL mag dit onder strikte voorwaarden 2 keer.

QLL is het eerste kwaliteitssysteem dat gedragen wordt door de hele sector die in het Bestuur alsook in het Centraal College van Deskundigen vertegenwoordigd zijn. De bestaande Integrale Ketenbeheersingssystemen (IKB) in de varkens- en kalversector hebben voor hun deelnemers het werken met gecertificeerde QLL bedrijven verplicht. In een gemeenschappelijke toekomstvisie hebben de dragende organisaties lange termijn doelen vastgesteld waaronder het realiseren van geconditioneerd transport.

Wat blijft hetzelfde
Dierenwelzijn, veiligheid en kwaliteit mogen nooit een punt van discussie zijn. Dit geldt voor de gehele productiekolom en is een gemeenschappelijke taak van de overheid en het bedrijfsleven. De overheid blijft toezicht houden op het transport van landbouwhuisdieren. Dagelijks blijven controleurs van de nVWA controles uitvoeren op de naleving van de (Europese) wetgeving bij onder meer oplaadplaatsen van dieren en onderweg op transport. Toekomst gerichte bedrijven blijven zich inzetten voor verdere professionalisering van de sector.

Voor vragen over dit nieuwsbericht kunt u contact opnemen met het team persvoorlichting van de nVWA (070) 448 46 46 begin_of_the_skype_highlighting (070) 448 46 46 end_of_the_skype_highlighting of met het secretariaat van QLL - mevr. Ivonne Overmars - (079) 368 77 15 begin_of_the_skype_highlighting (079) 368 77 15 end_of_the_skype_highlighting.

De website van QLL bevat eveneens gedetailleerde informatie over de opzet van de regeling.

De AID, PD en VWA bouwen aan één nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit