Gemeente Aalten


Spoedlocaties bodemsanering in beeld

Op 38 locaties in Gelderland moet de komende jaren de bodem met spoed worden gesaneerd. De meeste locaties zijn (voormalige) bedrijfslocaties, zoals chemische wasserijen of metaalverwerkende bedrijven. De bodemsanering moet uiterlijk eind 2015 klaar zijn.

Bodemsanering is noodzakelijk omdat er risico's zijn voor de gezondheid. Er is overigens geen acuut gevaar, gezondheidsrisico's treden alleen op bij langdurige blootstelling.

Landelijke afspraken aanpak bodemvervuiling
Landelijk zijn er afspraken gemaakt om de bodemvervuiling aan te pakken in het `convenant bodemontwikkelingsbeleid en aanpak spoedlocaties'. De eerste afspraak is dat alle spoedeisende locaties met risico's voor de gezondheid in beeld moeten zijn voor eind 2010. Het saneren of beheersen van de verontreiniging moet uiterlijk eind 2015 klaar zijn. Eind 2015 moeten ook de andere spoedeisende locaties (verspreiding en ecologische risico's) in beeld zijn gebracht. Gestreefd wordt om ook deze locaties eind 2015 gesaneerd te hebben of de verontreiniging te beheersen.

Provinciale verantwoordelijkheid
De provincie is verantwoordelijk voor de aanpak van spoedlocaties op haar grondgebied, met uitzondering van het grondgebied van Arnhem en Nijmegen, die zelf bevoegd gezag zijn. De provincie gaat met de grondeigenaren afspraken maken welke maatregelen getroffen moeten worden. Bij een aantal locaties vinden nu al saneringen of beheersmaatregelen plaats. Eigenaren moeten in principe zelf de sanering betalen.

Spoedlocaties in Aalten

In de gemeente Aalten zijn twee spoedlocaties:


- Misterstraat 39/39a in Bredevoort (textielindustrie)


- Willemstraat 9 in Aalten (chemische wasserij)

Vragen of meer informatie

Voor vragen of meer informatie kunt u terecht bij het provincieloket van de provincie Gelderland. Dit kan via het telefoonnummer: 026-359 9999, het e-mailadres: provincieloket@gelderland.nl of via de website www.gelderland.nl. Als het gaat om vragen over de volksgezondheid kunt u terecht bij de GGD via het telefoonnummer: 088-4433000.