Politie Zaanstreek-waterland

Vals geld in omloop

Zaanstreek, 29-12-2010 o De politie adviseert alert te zijn op valse briefjes van 20 euro die in omloop zijn. Afgelopen maanden zijn op verschillende plaatsen in de regio valse biljetten aangetroffen. De politie doet een oproep om bij het aantreffen, de biljetten te bewaren en meteen de politie te waarschuwen.

Verdachte aangehouden

De eigenaar van een eettent aan de Gedempte gracht in Zaandam belde de politie nadat een klant met een vals briefje van 20 had betaald op 22 november. Hij alarmeerde de politie die een 16-jarige jongen uit Zaandam kon aanhouden. Op 4 december gaf een man vals geld uit bij een supermarkt op de Heiligeweg in Krommenie. De caissière ontdekte dat het biljet nep was. De politie heeft het geld in beslag genomen en onderzoekt de herkomst.

Het herkennen van vals geld
Bankbiljetten bevatten veel kenmerken waaraan te zien is of het een echt of vals biljet is. Sommige kenmerken zijn met de hand en het oog te herkennen. Voor de andere zijn hulpmiddelen nodig. Een aantal tips waarmee u de echtheid van het biljet kunt controleren:
* In echt geld zit een veiligheidsdraad.
* Let op het watermerk.
* Biljet heeft een verticale, zilverkleurige band.
* Echte biljetten voelen zacht aan, als textiel. Vervalste biljetten voelen aan als papier.
* Voelbare inkt.
* Braillekenmerken.

Mocht u toch in het bezit komen van vals geld, belt u dan met de politie via 0900-8844. Hebt u het vermoeden dat iemand in uw zaak betaalt met vals geld, belt u dan met 112.