Rijksoverheid

Nederland wil aanpak regime Belarus

Nieuwsbericht | 23-12-2010

Nederland heeft in de EU voorgesteld nieuwe stappen te nemen tegen het Belarussische regime. Minister Rosenthal heeft de Hoge Vertegenwoordiger voor het buitenlandbeleid van de EU, Catherine Ashton, vandaag verzocht met spoed nadere stappen van de EU tegen het Belarussische regime te formuleren, vooral als vrijlating van arrestanten uitblijft.

Rosenthal (Buitenlandse Zaken) vindt dat de EU nu het opnieuw invoeren van een inreisverbod voor president Loekasjenko en zijn getrouwen moet overwegen, in aanvulling op de reeds geldende financiële sancties.

Eerder deze week keurde Rosenthal het oneerlijke verloop van de presidentsverkiezingen, zoals door OVSE-waarnemers geconstateerd, af en veroordeelde het geweld dat de Belarussische autoriteiten na de verkiezingen gebruikte.

Rosenthal vindt de honderden arrestaties van demonstranten, waaronder diverse presidentskandidaten, en hun behandeling onaanvaardbaar. Van velen is nog onbekend waar zij verblijven, van gewonden of zij medische verzorging krijgen.

Verantwoordelijk ministerie


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

Zie ook


* Internationale vrede en veiligheid | Onderwerp | BZ

Voor vragen aan de Rijksoverheid bel Postbus51: 0800-8051