Dienstenbond CNV

Nieuws

28 december 2010

Overeenstemming over sociaal plan Thijsen Rotatie

Vandaag heeft CNV Media overeenstemming bereikt over een sociaal plan om de gevolgen van de reorganisatie bij Thijsen op te vangen. Vorige week werden we geconfronteerd met de mededeling dat er op korte termijn ingegrepen zou moeten worden in de bedrijfsvoering en dat als gevolg daarvan 19 vaste werknemers hun baan zouden verliezen. Wij hebben daarop overlegd met de directie over de manier waarop we de gevolgen kunnen compenseren. Een eerste akkoord hebben we op woensdag 22 december aan u voorgelegd. De punten die daaruit voortkwamen, hebben we nog besproken en oplossingen gevonden. We leggen het totaal nu ter instemming aan u voor.

Budget voor begeleiding naar ander werk
Naast wat in de cao al geregeld is (waarover hieronder meer), hebben we afspraken gemaakt die er op gericht zijn u te helpen om een andere baan te vinden.
Voor de werknemers die worden ontslagen is een budget beschikbaar om begeleid te worden naar ander werk. Het gaat om een bedrag van 1500 euro; we hebben afgesproken dat het gaat om een totaal budget van 19 x 1500 euro. Dit totale budget is beschikbaar voor de groep mensen die nu worden ontslagen. Heeft iemand minder nodig, dan komt dat ten goede aan iemand die wat meer nodig heeft.
Als u denkt dat uw kansen een stuk groter worden als u het bedrag gebruikt om een opleiding te volgen, dan kunt u op advies van het begeleidingsbureau, het geld ook gebruiken voor scholing/opleiding.

Begeleidingscommissie
Bij elk sociaal plan spreken we af dat er een begeleidingscommissie wordt gevormd. Daarin zitten vertegenwoordigers namens de bonden en namens de werkgever. Als er onduidelijkheden zijn over het sociaal plan of als er een meningsverschil is, dan kan een werknemer zich wenden tot de begeleidingscommissie. Normaal gesproken zitten wij als onderhandelaars niet zelf in zo'n commissie, maar bij dit sociaal plan willen we dat wel. Aan de begeleidingscommissie wordt nl. nogal een belangrijke bevoegdheid gegeven als het gaat om de vraag of iemand recht heeft op extra begeleiding/opleiding etc. en wie dat dan moet betalen. Omdat er voor de werknemers veel van afhangt wat voor beslissing wordt genomen, gaan we zelf in de begeleidingscommissie zodat we zeker weten dat uw belangen goed worden gewaarborgd.

Jubileumuitkering
Op ons aandringen is opgenomen dat ook de werknemers die binnen 12 maanden na hun ontslag hun 12½-jarig dienstjubileum vieren, de uitkering krijgen die zij anders ook gehad zouden hebben.

Fietsenplan
Werknemers die meedoen aan het fietsenplan en nu bij het gedwongen ontslag zich geconfronteerd zien met een restschuld, krijgen die restschuld kwijtgescholden.

Relatiebeding/concurrentiebeding
Werknemers die nu worden ontslagen en die in hun contract een concurrentiebeding of relatiebeding hebben, worden daar van ontslagen. Er is dus geen (extra) belemmering voor hen om ander werk te zoeken/vinden.

RFR-regeling
In de Grafimedia hebben we in de cao (hoofdstuk 9) geregeld dat werknemers die worden ontslagen als gevolg van een reorganisatie recht hebben op een uitkering vanwege de RFR-regeling. Het is een lastige regeling om te lezen, maar in grote lijnen geldt voor iedereen die jonger is dan 60 jaar en die 10 dienstjaren of meer heeft, dat hij of zij een aanvulling krijgt van 15% bovenop de WW-uitkering. Voor mensen die korter in dienst zijn, hangt het af van de leeftijd hoe lang de aanvulling geldt. Voor mensen van 60 jaar of ouder geldt dat de uitkering(-en) worden aangevuld tot 85% tot de pensioengerechtigde leeftijd.

Principeakkoord
We sturen de tekst van het sociaal plan mee. Omdat de afspraken die we hebben gemaakt, een plus zijn bovenop wat in de cao is geregeld (m.n. outplacement, jubileumuitkering, fietsenplan) leggen we het plan met een positief advies ter goedkeuring aan u voor. U kunt zich uitspreken over het sociaal plan tot 5 februari 2011. Gebruikt u daarvoor het reactieformulier of stuurt u een mail aan
a.bulsink@remove-this.cnvdibo.nl

Communicatie
We realiseren ons dat alles wel heel snel gaat en dat daarover niet altijd even goed is gecommuniceerd. We hopen desondanks dat u één van de bijeenkomsten in Buren of Emmen bij heeft kunnen wonen en dat u hebt begrepen waar het om gaat.
Helaas was het voor ons niet mogelijk om op deze korte termijn op beide locaties tekst en uitleg te geven.
Mocht u nog vragen hebben na het lezen van het stuk, mailt u dan met bestuurder Aletta Bulsink, a.bulsink@remove-this.cnvdibo.nl

Het sociaal plan geldt ook voor uw niet-georganiseerde collega In roerige tijden kun je maar beter lid zijn van de bond. U wist dat al, maar hoe zit het met uw collega? Praat nog eens met hem of haar over het vakbondslidmaatschap en overtuig hem er van om lid te worden. Het sociaal plan geldt ook voor hem of haar; als hij lid was geweest, had hij ook mee kunnen praten. Met meer leden kan CNV Media een volgende keer nog meer bereiken!