Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


NOS Studio Sport Jaaroverzicht WK voetbal 2010:
Beleef het WK door de ogen van Wesley Sneijder

HILVERSUM, 23 december 2010 - Eenendertig dagen lang bepaalde het Nederlands voetbalelftal voor een groot deel de gemoedstoestand in ons land. En die was euforisch, want Oranje speelde in Zuid-Afrika voor de derde keer in de historie een WK-finale. En weer werd, verloren. Bert Maalderink, al ruim zes jaar de vaste 'Oranjewatcher' van de NOS, keek exclusief met Wesley Sneijder terug op het WK. "Als je zo dichtbij bent en je loopt langs die beker, dan wil je 'm winnen ook, " aldus Sneijder, die alom is bestempeld tot één van de uitblinkers van het toernooi. De NOS maakte een filmische terugblik op het WK voetbal door de ogen van de 26-jarige hoofdpersoon, die op woensdag 29 december (22.05-23.05 uur) wordt uitgezonden op Nederland 1.

In dit document wordt de kijker in chronologische volgorde meegenomen door de 'WK-rollercoaster' van Oranje in het algemeen en Wesley Sneijder in het bijzonder. Daarbij wordt gebruikgemaakt van veel niet eerder vertoond beeldmateriaal uit Zuid-Afrika. In het gesprek met Maalderink kwalificeert Sneijder de eerste helft van de kwartfinalewedstrijd tegen Brazilië als 'vernederend': "Dat deed best wel pijn. Als je zo op het veld staat, je zag bij iedereen een soort ontzag voor de Braziliaanse ploeg. Ik was niet bang voor ze. Ik wist dat als we gewoon zouden gaan voetballen, we ook kans zouden maken. Dat hebben we ook in de rust tegen elkaar gezegd. Ik heb gezegd dat we moesten gaan voetballen en de schroom van ons af moesten spelen."

In de terugblik spreekt Sneijder ook openhartig over zijn relatie met bondscoach Bert van Marwijk: "Zeker tijdens het WK en in de aanloop daar naartoe, heb ik toch wel een betere band gekregen met Van Marwijk. Ik had daarvoor niet echt veel gesproken met hem. Dat stoorde me niet. Maar goed, 'het' was er niet. En zeker tijdens het toernooi, was 'het' er wel."

NOS Studio Sport Jaaroverzicht WK voetbal 2010
Woensdag 29 december - 22.05-23.05 uur (Nederland 1) Herhaling: vrijdag 31 december - 15.55-16.55 uur (Nederland 1)