Gemeente Valkenswaard


Ontwerp-bestemmingsplan vanaf 30 december ter inzage

Plan woonwijk Lage Heide nadert eindfase.

Het bestemmingsplan 'Lage Heide wonen' komt na een jarenlange aanloop nu in zijn eindfase: vaststelling door de gemeenteraad van Valkenswaard. Dat staat in het voorjaar van 2011 te gebeuren. Maar eerst ligt het plan ter inzage. Vanaf donderdag 30 december kunnen burgers zes weken lang een reactie (zienswijze) geven op zowel het ontwerp-bestemmingsplan als het ontwerp-exploitatieplan 'Lage Heide wonen'.

Lage Heide - het voorlopig laatste grote uitbreidingsplan van Valkenswaard - leeft bij velen. Dat bleek wel een half jaar geleden, toen een inloopavond in de fase van het voorontwerp zo'n 150 belangstellenden trok. Tijdens die inspraaktermijn verzamelde het gemeentebestuur iets meer dan honderd reacties. Die zijn bekeken en waar nodig verwerkt in het ontwerp-bestemmingsplan dat nu voorligt.

Nieuw verkeersonderzoek
Vooral op verkeersgebied uitten burgers hun zorgen. Door de ontstane vertraging bij de aanleg van de Lage Heideweg vrezen zij meer druk op de overige ontsluitingswegen van de wijk. Dat heeft er mede toe geleid dat de gemeente door bureau DHV een aanvullend verkeersonderzoek heeft laten doen. Een conclusie uit dat onderzoek is dat de capaciteit van de verschillende ontsluitingswegen, ook tijdens de aanleg van de nieuwe wijk, voldoende is. Wel wordt aanbevolen om een kruispuntplateau aan te leggen op de kruising Groenstraat - Hyacinthlaan - Anemoonlaan. Bouwverkeer kan grotendeels via de N69 en de Venbergseweg worden afgewikkeld. Het college ziet geen verkeerskundige noodzaak voor de aanleg van een vrijliggend fietspad langs de Venbergseweg.

Er is ook akoestisch onderzoek gedaan. Dat heeft tot een kleine wijziging van het plan geleid. Zowel de situering als de uitvoering van een viertal woningen nabij de toekomstige rotonde Mgr. Smetsstraat - Het Broek wordt enigszins aangepast.

Groene, dorpse wijk
Ontwerp-bestemmingsplan Lage Heide wonen vormt de planologische basis voor de aanleg van de wijk Lage Heide met in totaal 330 woningen, plus een woonwagenlocatie met 8 standplaatsen. Er komt ook een opbouwplaats voor het bloemencorso.

Lage Heide is opgezet als een groene wijk met een dorps karakter. Dat uit zich onder meer in het behoud van de oude laanstructuur en het gebruik van straatstenen. Verkeerskundig wordt de hele wijk ingericht als 30 km-zone. Net even onder de wijk Lage Heide knoopt een ecologische verbindingszone Dommeldal en Keersopdal aan elkaar.

Zes weken ter inzage
Ontwerp-bestemmingsplan 'Lage Heide wonen' en ontwerp-exploitatieplan 'Lage Heide wonen' liggen van 30 december 2010 tot 10 februari 2011 ter inzage op de gebruikelijke plaatsen: in het gemeentehuis, de bibliotheek (beide aan de Hofnar) en het dorpshuis in Borkel en Schaft, Dorpsstraat 55. In de hal van het gemeentehuis staat nog steeds de expositie opgesteld over het hele gebied Lage Heide. De plannen voor zowel woonwijk, landgoed als het natuurgebied rond de Dommel zijn helder samengevat op een zestiental tentoonstellingspanelen.

Voor vragen over Lage Heide kunt u bellen naar het gemeentehuis: 040-208 3444.