Gemeente Asten Autorijders

Leerzame Praktijkdag Jonge Autorijders

Ook dit jaar organiseerde de gemeente Asten in samenwerking met de provincie Noord-Brabant weer de praktijkdag voor jonge autorijders. Op zondag 12 december hebben 24 jongeren tussen de 18 en 25 jaar uit Asten en Someren, die nog niet heel lang geleden hun rijbewijs haalden, deel genomen aan deze gratis training.

Rijvaardigheidscentrum
Dit jaar vond de training plaats op het terrein van het SEC (Safety Experience Center) in Rosmalen. Het SEC is één van de grootste rijvaardigheidscentra van Nederland. Zij beschikken over veel verschillende faciliteiten, die bij uitstek geschikt zijn voor deze training.
De praktijkdag bestond uit drie onderdelen. De jongeren reden onder begeleiding van een ervaren instructeur en samen met andere deelnemers anderhalf uur op de openbare weg. Er werd gekeken naar elkaars rijstijl en de deelnemers leerden hoe je risicovolle en onverwachte verkeerssituaties kunt herkennen en er op vooruit kunt lopen.

Slipbaan
Tijdens het volgende onderdeel van de training konden de deelnemers op de slipbaan uitproberen hoe verraderlijk een onverwachte autoslip kan zijn en hoe je de auto dan weer onder controle krijgt. Tijdens een groepsdiscussie verzorgd door Novadic-Kentron spraken zij over de werking van alcohol en drugs in het verkeer en hoe je daarmee kunt omgaan.

Positieve reacties
De reacties van de jongeren na afloop van de training waren zeer positief, ze vonden het een leuke en leerzame ervaring. Zeker de sliplessen waren met het winterse weer van de afgelopen tijd, erg waardevol. Op de terugweg in de bus, wisselden zij nog volop ervaringen en `weetjes' uit.

De informatie van Novadic-Kentron zorgde ervoor dat de jongeren zich nu nog beter realiseren hoe gevaarlijk alcohol is in het verkeer.

Wethouder Theo Martens, die meeging naar Rosmalen, is heel tevreden over het verloop van de dag. Hij bedankte alle jongeren voor hun enthousiaste deelname en hoopt dat de deelnemers hun ervaringen met de praktijkdag zullen doorvertellen zodat de gemeente Asten deze ook in 2011 weer succesvol kan organiseren.