Rijksvoorlichtingsdienst

23 Natura 2000-gebieden definitief aangewezen

Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) heeft 23 Natura 2000-gebieden definitief aangewezen. Van de 162 gebieden op land en 4 gebieden op zee zijn nu 56 gebieden definitief aangewezen.

Met de aanwijzing wordt duidelijk hoe de gebieden begrensd zijn en welke kwetsbare natuur in die gebieden bescherming krijgt. Bij de gebieden gaat het bijvoorbeeld om de bescherming van stuifzandgebieden, meren en moerassen, bossen, kreken en gebieden langs de Nederlandse kust met zandbanken die van groot belang zijn voor watervogels. In de volgende fase, bij het opstellen van het beheerplan, wordt duidelijk welke maatregelen er nodig zijn om de kwetsbare natuur in goede staat te houden of te brengen.

Voor de Natura 2000-gebieden Noordzeekustzone en Arkemheen heeft de staatssecretaris het reeds genomen aanwijzingsbesluit gewijzigd. Het reeds aangewezen gebied Noordzeekustzone wordt samengevoegd met het nieuw aangewezen mariene gebied Noordzeekustzone. Hierdoor is het areaal van zowel het Habitatrichtlijngebied als het Vogelrichtlijngebied vergroot. Ook zijn in het besluit Noordzeekustzone enkele instandhoudingsdoelstellingen aangepast. De aanwijzing van de Noordzeekustzone en de Vlakte van de Raan is van belang om duidelijkheid te bieden in het zogenaamde Heijkoop-proces waar visserijorganisaties en belangenorganisaties beheermaatregelen voor de Noordzeegebieden ontwikkelen.

Bij Arkemheen gaat het om een kleine aanpassing van de begrenzing van het gebied.

De gebieden die definitief zijn aangewezen zijn Noordzeekustzone (7), Lauwersmeer (8), Groote Wielen (9), Oudegaasterbrekken, Fluessen en omgeving (10), Witte en Zwarte Brekken (11), Sneekermeergebied (12), Leekstermeergebied (19), Zuidlaardermeergebied (20), Norgerholt (22), Drents-Friese Wold & Leggelderveld (27), Kolland & Overlangbroek (81), Polder Zeevang (93), Broekvelden, Vettenbroek & Polder Stein (104), Boezems Kinderdijk (106), Oude Maas (108), Veerse Meer (119), Yerseke en Kapelse Moer (121), Groote Gat (124), Canisvliet (125), Vogelkreek (126), Markiezaat (127), Abdij Lilbosch & voormalig Klooster Mariahoop (151) en Vlakte van de Raan (163).

De nummers verwijzen naar de landelijke gebiedsnummers van het Natura 2000-gebied. Het overzicht van alle Natura 2000-gebieden is te vinden op www.rijksoverheid.nl/natura2000.

Natura 2000

De natuur houdt niet op bij de grens. Het is onderdeel van een groter geheel. Daarom zijn er door de lidstaten van de Europese Unie regels opgesteld om de natuur te beschermen. Het gaat om de Vogel- en Habitatrichtlijn. De Vogel- en Habitatrichtlijn beschermt Europa's natuurparels, de zogenoemde Natura 2000-gebieden. Dit zijn gebieden met bijzondere planten en dieren. Ook in Nederland willen we voorkomen dat de natuur steeds eenvormiger wordt en dat bijzondere soorten verder in aantal afnemen. Nederland heeft in Brussel 162 Natura 2000-gebieden en 4 mariene gebieden aangemeld. Voor Groot Zandbrink is in Brussel een procedure gestart om het Natura 2000-gebied formeel af te melden.

Beroep

De aanwijzing van de Natura 2000-gebieden is nu bekend gemaakt in de Staatscourant. De besluiten liggen in het eerste kwartaal van 2011 gedurende een periode van zes weken ter inzage. De definitieve aanwijzingsbesluiten en de wijzigingsbesluiten zijn beschikbaar op: www.rijksoverheid.nl/natura2000. Belanghebbenden kunnen tegen de besluiten in beroep gaan bij de Raad van State. De beroepstermijn vangt aan op de dag na de dag waarop de besluiten ter inzage worden gelegd.

De ontwerpbesluiten voor de nu definitief aangewezen Natura 2000-gebieden hebben in 2007, 2008, 2009 en 2010 ter inzage gelegen. Tijdens deze procedures heeft iedereen de mogelijkheid gekregen om een zienswijze in te dienen. In totaal zijn er 1587 inspraakreacties binnengekomen. De inspraakreacties hebben tot een aantal wijzigingen geleid. Alle wijzigingen worden in de definitieve besluiten toegelicht.

Noot voor redacties (