Politie Groningen

Elf aanhoudingen na geweld Marktplein

Politie zet onderzoek voort

Winschoten, 30-12-2010 o De politie heeft de afgelopen weken elf aanhoudingen verricht naar aanleiding van geweld richting politiemensen op het Marktplein in Winschoten. In de nacht van 15 op 16 oktober werden agenten in het centrum belaagd door een grote groep jongeren. De politie neemt het incident hoog op en accepteert in geen geval agressie of geweld richting politiemensen.

Goed beeld

De politie begon direct na de geweldplegingen een groot onderzoek naar de veroorzakers van het geweld. De afgelopen periode zijn tientallen getuigen gehoord. Dankzij getuigenverklaringen en verkregen beeldmateriaal, heeft de politie een goed beeld gekregen van de veroorzakers en de deelnemers aan het geweld. Het onderzoek is daarom nog niet afgerond.

Geen motief

Het incident ontstond nadat s nachts een jongen werd aangehouden die op het plein zonder enige reden door het lint ging. Na meerdere waarschuwingen werd hij aangehouden. Een grote groep jongeren richtte zich vervolgens richting de aanwezige agenten. De aangehouden verdachten (15 t/m 20 jaar) verklaren geen motief te hebben gehad voor de razernij richting de agenten op het Marktplein. Wel gaf een aantal aan onder invloed van alcohol te zijn geweest. De politie stuurt de dossiers van de aangehouden jongeren naar het Openbaar Ministerie. De verdachten zijn voorlopig in vrijheid gesteld.

Verontwaardiging

De geweldsuitbarsting richting de betrokken politiemensen heeft tot veel verontwaardiging geleid binnen het politiekorps. Het Bedrijf Opvangteam Regiopolitie Groningen (BORG) heeft na het incident gesproken met enkele betrokken politiemensen. Van inwoners van Winschoten kreeg de politie te horen dat men geschokt was door de agressie. Ook jongeren die niet aan de geweldplegingen deelnamen spraken hun afschuw uit. Een deel van hen durfde na het uitgaan niet meer zelfstandig naar huis. Burgemeester Smit van de gemeente Oldambt gaf na het incident in de media aan dat het geweld onacceptabel is.

Veilige publieke taak

De politie tolereert geen agressie en geweld tegen politieambtenaren en anderen met een publieke taak. Dit gaat niet alleen om fysiek geweld, ook beledigingen en bedreigingen vallen hieronder. Van strafbare feiten wordt altijd aangifte gedaan. Het Openbaar Ministerie eist bij geweld tegen de politie en anderen met een publieke taak een dubbel zo hoge straf. De schade wordt op de dader(s) verhaald.

Terugblik incident

Bij het incident in de nacht van 15 op 16 oktober werden toezichthoudende agenten met stenen en glas bekogeld. Diverse politiemensen werden geraakt door rondvliegende voorwerpen. Een agente kreeg een steen in het gezicht en moest met oogletsel naar een ziekenhuis. Twee politieautos werden tijdens de schermutselingen vernield. Ook scandeerde een deel van de groep intimiderende termen.

Eerdere berichtgeving is hier en hier te vinden.