Rijksvoorlichtingsdienst

Marine levert havenbewaking

Met de langer toegenomen wereldwijde terreurdreiging is de havenbewakingstaak van de Koninklijke Marine opgevoerd. Vanaf 1 januari 2011 heeft de Duik- en Demonteergroep van het maritiem krijgsmachtdeel permanent twee duikpelotons paraat voor bewaking onder water in de Nederlandse havens.

Bij een verhoogde terroristische dreiging moet de marine binnen 48 uur twee duikpelotons kunnen leveren van ieder 32 duikers, zodat twee afzonderlijke havens gelijktijdig kunnen worden bewaakt. "Het duikpeloton kan objecten, zoals een schip of een stuk haven dat is aangemerkt als potentieel doelwit, beschermen tegen dynamische of statische dreigingen", aldus de commandant DDG, kapitein-luitenant-ter-zee Bart Visser. "Hiertoe kunnen de duikers een preventief explosievenonderzoek uitvoeren, maar ook kunnen ze een object onder water beveiligen tegen inkomende dreigingen."

Apparatuur

Voor de uitvoering van de havenbewakingstaak is het duikpeloton uitgerust met hoogwaardig technisch materiaal. Zo maken de duikers onder meer gebruik van een duikerdetectiesysteem, de onderwaterrobot REMUS (Remote Environmental Monitoring System), de akoestische camera Navigator en sonarapparatuur. Hiermee kunnen diverse dreigingen worden gedetecteerd. De teams opereren vanaf een duikvaartuig, dat speciaal hiervoor is uitgerust.

Taken DDG

De Duik- en Demonteergroep (DDG) zet zich van oudsher in voor het lokaliseren, neutraliseren en vernietigen van explosieven, zoals torpedo's, vliegtuigmunitie en zeemijnen. Ook voeren marineduikers tactische opdrachten uit. Zo levert de DDG een essentiële bijdrage aan het maritiem expeditionair vermogen van de krijgsmacht, door bijvoorbeeld een landingsgebied voorafgaande aan een amfibische operatie vrij te maken van explosieven en obstakels. De DDG ondersteunt steeds vaker de civiele autoriteiten. Zo voert de DDG preventieve bommenonderzoeken uit bij nationale evenementen, zoals Koninginnedag. Op verzoek van Justitie worden marineduikers regelmatig ingezet om drugs, wapens of vermiste personen op te sporen. Tevens levert de DDG 24/7 een duikteam aan de Veiligheidsregio Noord Holland Noord, om civiele hulpdiensten bij water gerelateerde ongevallen in de regio te ondersteunen. In het kader van de Intensivering Civiel-Militaire Samenwerking (ICMS) komt daar vanaf 1 januari 2011 de havenbewakingstaak bij.

Categorieën: Openbare orde en veiligheid, Overig

Bron: Ministerie van Defensie