Gemeente Bergen op Zoom


College stelt miljoenen aan ombuigingen voor

Het college van Burgemeester en Wethouders gaat de komende maanden samen met de gemeenteraad en samen met het maatschappelijk middenveld kijken naar mogelijkheden om de komende jaren flink te bezuinigen. In een raadsmededeling die deze week naar de gemeenteraad is gegaan staat per thema benoemd waarin het college denkt de ombuigingen te kunnen realiseren. Naast een taakstelling op de sociale voorzieningen van 3,6 miljoen euro en een taakstelling op de voorzieningen van de WMO (Wet maatschappelijke ondersteuning) gaat het om een bedrag van zeker 12 miljoen euro. Uiterlijk in 2014 moet de totale bezuinigingsopgave gehaald zijn.

Veranderende rol overheid

In de raadsmededeling geeft het college ook aan dat het in het ombuigingstraject niet alleen om geld gaat. Het gaat er ook om hoe de gemeente Bergen op Zoom in kan spelen op de veranderende rol van de overheid. Gemeenten hebben er de afgelopen jaren steeds meer taken bij gekregen. De gemeente Bergen op Zoom wil graag inspelen op het groter wordende zelforganiserend vermogen in de samenleving. Dat ligt immers bij mensen zelf, bij onderlinge netwerken en in het maatschappelijke ondernemerschap van organisaties en bedrijven. Doordat deze maatschappelijke verantwoordelijkheid steeds meer overgaat naar burgers, maatschappelijke ondernemingen en bedrijven vraagt dit van de overheid, in dit geval dus de gemeente, een kleinere, effectieve organisatie, die opereert als netwerkorganisatie. De gemeente als regiegemeente en als netwerkgemeente is dan ook een belangrijke leidraad voor de ombuigingen.

Daar hoort ook slim organiseren bij. Dat wil zeggen dat taken die anderen beter uit kunnen voeren, bijvoorbeeld doordat men nog dichter bij de mensen, dichter in de wijk staat, ook aan anderen over kunnen worden overgelaten. Maar ook dat bepaalde werkzaamheden beter samen met anderen, zoals met buurgemeenten, kunnen worden gedaan. Daarnaast worden ook de interne processen kritisch bekeken en wordt er nog meer gebruik gemaakt van ontwikkelingen van de technologie.

Thema's

B&W stellen aan de hand van 9 verschillende thema's ombuigingen voor. Daarbij moet gedacht worden aan thema's als openbare orde en veiligheid, onderwijs, economie, publiekszaken, zorg, ruimtelijke ontwikkeling en bedrijfsvoering.

Nadrukkelijk wordt aan de gemeenteraad gevraagd aanvullend met eigen voorstellen te komen. Een eerste informerende bijeenkomst met de raad is gepland op 19 januari 2011.

De definitieve voorstellen zijn te zijner tijd een belangrijke basis voor de begroting 2012 en volgende jaren. Besluitvorming hierover zal in de raad van juni 2011 plaatsvinden. De komende maanden worden de voorstellen aan de hand van projectplannen per thema onderzocht en uitgewerkt.