GGD Zuid-Holland Zuid


Bevolkingsonderzoek borstkanker Gemeente Binnenmaas

Alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar, wonend in de gemeente Binnenmaas (met uitzondering van de kern s-Gravendeel), worden uitgenodigd om deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek borstkanker in ons borstonderzoekcentrum aan het Metroplein 4 in Rotterdam-Zuid. De eerste uitnodigingen worden vanaf 4 januari 2011 verstuurd. Vanaf medio februari worden de eerste cliënten op de unit verwacht. Het onderzoek loopt tot eind maart.

BV ZW

De cliënten uit Binnenmaas, met uitzondering van de kern s-Gravendeel, worden sinds 2007 uitgenodigd om naar de screeningseenheid in Rotterdam-Zuid te komen voor deelname aan het bevolkingsonderzoek borstkanker. Voorheen werden vrouwen uit de doelgroep opgeroepen om het onderzoek in een mobiele screeningseenheid in Maasdam te ondergaan. Vanwege de continue groei van de doelgroep door de vergrijzing en de beperkte capaciteit van een mobiele unit, werd het noodzakelijk om uit te wijken naar de vaste locatie in Rotterdam-Zuid, waar meer onderzoeken gedaan kunnen worden. Met de uitnodigingsbrief zal een plattegrond meegezonden worden waarop de onderzoekslocatie aan het Metroplein te Rotterdam-Zuid is aangegeven.
Op basis van de reisafstand wordt een weloverwogen uitzondering gemaakt voor de cliënten uit de kern s-Gravendeel. Zij zullen, evenals in voorgaande jaren, onderzocht worden in een mobiele screeningseenheid in hun woonplaats.

Alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar ontvangen, eens per twee jaar, automatisch een schriftelijke uitnodiging van het Bevolkingsonderzoek Zuid-West voor het vrijwillige onderzoek. Het onderzoek bestaat uit het maken van röntgenfotos van beide borsten. Afhankelijk van de periode waarin de gemeente aan de beurt is, ontvangt een vrouw de eerste uitnodiging in het jaar dat ze 50, 51 of 52 wordt.

Het doel van het bevolkingsonderzoek borstkanker is het zo vroeg mogelijk opsporen van afwijkingen die kunnen wijzen op borstkanker. Vroege ontdekking van borstkanker vergroot de kans op genezing en maakt vaak een minder ingrijpende behandeling mogelijk. Het borstonderzoek is een momentopname en geeft geen volledige garantie. Indien vrouwen klachten hebben aan hun borsten, wordt hen aangeraden niet op deelname aan het bevolkingsonderzoek te wachten, maar naar de huisarts te gaan.

Meer informatie over het bevolkingsonderzoek borstkanker is te vinden op www.bevolkingsonderzoekzuid-west.nl.