VU medisch centrum

`Stamcelonderzoek is hot en hip'

29 december 2010

Toen Marjo van der Knaap in 2008 de Spinozapremie ontving, riep zij onmiddellijk dat ze het bedrag van 1,5 miljoen euro wilde gebruiken voor de ontwikkeling van een therapie voor kinderen met de hersenziekte Vanishing White Matter. En nu is de eerste stap gezet. Op 17 december vond de officiële opening plaats van het nieuwe stamcellaboratorium van het centrum voor kinderen met wittestofziekten. In dit lab, gehuisvest in het gebouw van wis- en natuurkunde van de VU, werken onderzoekers aan een stamceltherapie.

Stamcelonderzoek Foto: Digidaan Ondanks het barre winterweer was het een feestelijke bijeenkomst, waarbij veel lovende en veelbelovende woorden vielen. Arjen Brussaard, directeur van Neuroscience Campus Amsterdam, noemde stamcelonderzoek 'hot en hip' en benadrukte dat het uiteindelijk zal kunnen leiden tot personalized medicine, therapie op maat. Marjo van der Knaap bedankte de vele partijen die hadden bijgedragen aan de totstandkoming van het stamcellab. Hans van Goudoever, hoofd kindergeneeskunde VUmc/AMC, roemde Marjo van der Knaaps voortvarendheid in het onderzoek en verdacht haar ervan dat ze zelfs de sneeuw die dag zelf had georkestreerd, want sneeuw is immers ook 'witte stof'.

Nadat een toost was uitgebracht, kregen de aanwezigen een rondleiding door het stamcellaboratorium zelf. Laboranten en onderzoekers legden uit hoe zij te werk gaan en hoe de nieuwe apparatuur wordt ingezet.

Caroline Arps
bron: Tracer