Gemeente Noordenveld

zicht

Einde winteroverlast in zicht

Gepubliceerd op: 30 december 2010

Donderdag 30 december 2010 om 10.00 uur demonstreerde wethouder Otto Huisman op de gemeentelijke werkplaats aan de 1e Energieweg 10 te Roden een alternatieve en innovatieve manier om de gladheid te bestrijden.

Wij zijn begonnen met het sproeien van pekel. Hiervoor zijn de benodigde apparatuur en de voertuigen aangepast. De wethouder en de medewerkers van de buitendienst willen dit graag aan u laten zien.

Zout, het witte goud

De winter is dit jaar vroeg ingetreden, zoals we allemaal hebben mogen ondervinden. De zoutvoorraad in Nederland en omringende landen is niet toereikend om de gladheid te lijf te gaan, zoals we dit in een voor ons normale winter gewend zijn te doen. Naast het feit dat de vraag groter is dan het aanbod, zijn de prijzen momenteel ook extreem hoog. Een ton zout kost op dit moment tussen de EUR 300,00 en de EUR 600,00. Normaal lag de prijs op ongeveer EUR 70,00 per ton. Voor het strooien van alleen de hoofd- en busroutes is de gemeente Noordenveld ongeveer 8500 kg strooizout nodig.

Hoog tijd voor een alternatief

Wij waren al begonnen met het mengen van zout met brekerzand. Hiervoor gebruiken we zeezand aangeschaft. Nadat we de hoofdroutes onder controle hebben strooien we de woonwijken ook met deze producten. Als nieuwe bestrijdingsmethode zijn we gestart met het sproeien van pekel. Verleden jaar is deze methode ook elders in het land gebruikt en de ervaringen zijn zeer positief.
Pekel is in onbeperkte mate te verkrijgen bij de AKZO en is veel goedkoper dan strooizout. Daarbij komt nog dat het minder belastend is voor het milieu omdat er veel minder nodig is om een vergelijkbaar resultaat te krijgen. Zelfs de vastgereden sneeuwlaag lost op door de gesproeide pekel. Om de pekel op het gladde wegdek aan te brengen is hard gewerkt om de juiste apparatuur voor ons werkgebied te verfijnen.