Openbaar Ministerie

Snelrecht in Limburg

30 december 2010

Net als voorgaande jaren zal tijdens de komende jaarwisseling in Limburg hard worden opgetreden tegen veroorzakers van ongeregeldheden. Het OM zal zwaardere straffen eisen. Zoveel mogelijk wordt lik-op-stuk-beleid toegepast. Opgelegde taakstraffen moeten direct na de jaarwisseling worden uitgevoerd en opgelegde gevangenisstraffen moeten aansluitend op de snelrechtzitting worden uitgezeten.

Het OM eist in strafzaken die te maken hebben met de jaarwisseling hogere geldboetes, taakstraffen of gevangenisstraffen. De strafeis zal in deze zaken 75 procent hoger liggen dan anders.

Indien sprake is van agressie of geweld tegen mensen met een publieke taak (bv. politie, ambulancepersoneel, brandweer) wordt de strafeis met 200 procent verhoogd (vorig jaar 150 procent).

Zaken worden in Limburg op vier manieren afgedaan:


1. lik-op-stuk

Ter plekke wordt een transactie (geldsom) aangeboden en betaald.


2. TOM-zitting 1 januari

Een parketsecretaris biedt op een TOM(transactie OM)-zitting op het politiebureau een transactie (taakstraf) aan, die door het tekenen van een instemmingsverklaring wordt geaccepteerd.


3. snelrechtzittingen 12 en 13 januari

Snelrechtzittingen vinden plaats op 12 januari (rechtbank Roermond) en 13 januari (rechtbank Maastricht).

Snelrecht houdt in dat de verdachte die na inverzekeringstelling in bewaring wordt gesteld, binnen de bewaringstermijn van veertien dagen voor de politierechter moet verschijnen. Het zijn zaken waarin het opsporingsonderzoek binnen twee weken kan worden afgerond. Groot voordeel is dat slachtoffer en verdachte snel duidelijkheid hebben.


4. themazittingen 4 en 8 april

Themazittingen inzake de jaarwisseling vinden plaats op 4 april (rechtbank Roermond) en 8 april (rechtbank Maastricht).

Dit betreft zaken die niet via snelrecht kunnen worden afgedaan; feiten van geringe ernst of feiten waarvoor geen voorlopige hechtenis gevorderd kan worden. Verdachten worden tijdens de jaarwisseling aangehouden en krijgen direct een dagvaarding uitgereikt voor een politierechterzitting of een uitnodiging voor een taakstrafzitting van het OM.