Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van donderdag 30 december

Alkmaar, 30-12-2010 o 14.00 uur

Politie waarschuwt voor tekens op woningen

De Rijp, donderdag 30 december

De politie waarschuwt voor inbrekers die in de omgeving van De Rijp actief zijn. De inbrekers gaan van tevoren op onderzoek uit en markeren woningen met speciale tekens.

Op woensdagmorgen merkte een bewoner van de Julianalaan in De Rijp aan zijn kat, dat er iets aan de hand was in zijn achtertuin. Toen hij ging kijken zag hij nog net een man zijn tuin uitsluipen en weglopen. Later merkte de man dat er met krijt een merkteken op zijn huis was gezet. Het kruis bleek op nog een vijftal andere woningen gezet te zijn.

De politie vermoed dat het hier gaat om inbrekers die van tevoren woningen uitzoeken waar zij eenvoudig in kunnen breken. Door merktekens op de woningen achter te laten, weten zij later waar het wel en waar het niet veilig voor hen is om in te breken.

Deze werkwijze doet sterk denken aan de codetaal die riondreizen mensen vroeger gebruikten om boodschappen aan elkaar door te kunnen geven. Hierbij waren tekens waarmee bijvoorbeeld gewaarschuwd werd voor politie, honden of alarminstallaties. Ook waren er tekens wanneer men welkom was bij een woning.

De politie adviseert bij het aantreffen van tekens op uw woning om direct contact op te nemen met de politie via tel.nr. 0900-8844 (lokaal tarief). Mocht u personen aantreffen die de tekens op woningen zetten, bel dan direct met het alarmnummer 112. Na controle door de politie kunt u het beste de merktekens verwijderen.

Woninginbraak

Bovenkarspel, woensdag 29 december

Op woensdag werd tussen 12.15 en 22.30 uur ingebroken in een woning aan de Graaf Willemstraat in Bovenkarspel. De daders kwamen binnen door een steen door het raam in de achterdeur te gooien. De woning werd geheel doorzocht. Onbekend is nog of er iets is gestolen.

Wapens

Hoorn, donderdag 30 december

Op donderdagmorgen omstreeks 01.35 uur moest de politie tussenbeiden komen bij een ruzie tussen twee groepjes mannen op het Kerkplein in Hoorn. Nadat ze weg waren gelopen, kwam de politie twee van hen weer tegen toen zij op een scooter (snorfiets) reden. De bestuurder, een 18-jarige man uit Hoorn, bleek alcohol te hebben gebruikt. Hij blies 705 ug/l. Dat is bijna acht maal het voor hem geldende maximum van 90 ug/l (beginnend bestuurder). Hij kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren. In zijn kleding bleek hij bovendien een boksbeugel en een busje pepperspray te hebben.

Bedreiging

Alkmaar, woensdag 29 december

Op woensdagmiddag omstreeks 15.00 uur reed een 48-jarige man uit Heerhugowaard op de Nollenweg in Alkmaar. Toen het licht op groen sprong reed hij de Beverkoog op. De auto voor hem remde steeds abrupt en sneed het slachtoffer. Toen het slachtoffer stopte kwam de bestuurder op het af en bedreigde hem met de dood.

Het slachtoffer deed aangifte en de politie kon even later een 50-jarige man uit Schagen aanhouden. Hij verklaarde kwaad te zijn geworden omdat het slachtoffer steeds op zijn bumper hing.

Chauffeuse mishandeld: politie zoekt getuigen

Den Helder, woensdag 29 december

Op woensdagmiddag werd een 20-jarige man uit Den Helder aangehouden wegens mishandeling en bedreiging van een buschauffeuse. De politie verzoekt getuigen, met name passagiers van de bus, zich te melden. De politie Den Helder is bereikbaar op tel.nr. 0900-8844 (lokaal tarief).

De verdachte stapte omstreeks 12.50 uur op de bus die vanaf de Parallelweg richting Julianadorp zou gaan. Omdat zijn OV-chipkaart het niet deed, werd hij door de 46-jarige buschauffeuse uit de bus gestuurd. De man bedreigde vervolgens de vrouw en toen deze achter haar stuur vandaan kwam, trapte de man zo hard tegen het deurtje naar de bestuurdersplaats, dat het slachtoffer kneuzingen opliep. De verdachte kon later in de omgeving worden aangehouden.

Geluidsoverlast en bedreiging

Zuid-Scharwoude, donderdag 30 december

Op donderdagmorgen hield de politie een 26-jarige bewoner van de Snoekbaar in Zuid-Scharwoude aan wegens het veroorzaken van geluidsoverlast en bedreiging. Omstreeks 01.30 uur gaf de politie een bekeuring aan de verdachte wegens het veroorzaken van geluidsoverlast. Hij had zijn muziek zo hard staan dat buurtbewoners klaagden. Korte tijd later stond de verdachte in zijn tuin naar de buurvrouw te schreeuwen, dat hij haar dood zou maken. Hierop werd de man aangehouden door de gewaarschuwde politie. Hij werd meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

Weigering ademanalyse

Bergen, woensdag 29 december

Op woensdagmiddag kreeg een 42-jarige man uit Bergen een proces-verbaal omdat hij weigerde mee te werken aan een ademanalyse. Omstreeks 15.30 uur kreeg de politie een melding dat de man in een personenauto tegen een geparkeerd staande vrachtauto op de Prins Hendriklaan in Bergen aan was gereden, waarbij de schade overigens beperkt bleef. De verdachte bleek onder invloed van alcohol te verkeren. Als stille getuige stond een halve fles Amaretto op het dashboard van zijn auto. De man werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau voor een ademanalyse. Hij weigerde echter mee te werken. Bij onderzoek bleek hij in mei 2010 al eerder te zijn aangehouden wegens rijden onder invloed, en in 2003 weigerde hij een bloedproef in verband met alcoholgebruik.

Het weigeren van een ademanalyse is strafbaar. Hiervoor kreeg hij een proces-verbaal. Bovendien zal hij zijn rijbewijs in moeten leveren.

Aanrijding met letsel

Alkmaar, woensdag 29 december

Op woensdagavond omstreeks 18.55 uur vond er op de Noorderkade in Alkmaar een aanrijding plaats. Een 48-jarige Alkmaarder fietste over de spoorbrug en wilde de Noorderkade oversteken naar de Zijperstraat. Hierbij had hij een bromfiets over het hoofd gezien die over de Noorderkade aan kwam rijden. Er vond een aanrijding plaats waarbij de fietser een wond aan zijn hoofd opliep. Hij moest voor behandeling worden overgebracht naar het Medisch centrum in Alkmaar. De 23-jarige uit Alkmaar afkomstige bromfietser liep een gekneusde hand en schaafwonden op. Ook hij werd overgebracht naar het ziekenhuis.

Achter de bromfiets reed een autobus, die vol in de remmen moest voor de aanrijding. De passagiers vlogen hierdoor in de bus naar voren. Een passagier, een 47-jarige vrouw uit Alkmaar, liep letsel aan een hand op. Zij werd voor controle eveneens naar het Medisch centrum Alkmaar gebracht.

Fiets hem erin

Den Helder, donderdag 30 december

Het zal je maar gebeuren: liefdesverdriet. Dat overkwam een 57-jarige man uit Den Helder toen hij zag dat zijn vriendin bij een ander in huis zat in een woning aan de Barkstraat in Den Helder. De verdachte bedacht zich geen moment, pakte zijn fiets en gooide die door het achterraam van de woning.

De verdachte werd aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Voor deze actie kreeg hij een proces-verbaal. Of hij zijn vriendin ermee terug heeft gekregen is niet bekend.

Illegaal vuurwerk

Egmond-Binnen/Enkhuizen, donderdag 30 december

Op donderdagmorgen hield de politie een 14-jarige jongen uit Egmond-Binnen aan wegens het bezit van illegaal vuurwerk. De naam van de verdachte was naar boven gekomen in een vuurwerkonderzoek naar de handel in vuurwerk vanuit Polen. De verdachte zou in Polen 21 dozen zwaar vuurwerk hebben gesteld.

De verdachte overhandigde de politie een doos met het vuurwerk. Mogelijk had hij al vuurwerk afgestoken, want het ging om aanmerkelijk minder dan de originele 21 doosjes.

De jongen werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. Het vuurwerk werd in beslag genomen.

In hetzelfde onderzoek kwam ook de naam naar voren van een 11-jarige jongen uit Enkhuizen. Hij bleek ook in Polen vuurwerk te hebben gekocht. Hierbij ging het om onder anderen nitraten en lawinepijlen. Ook dit vuurwerk werd in beslag genomen.