Wetterskip Fryslân

draaiboek IJs

Wetterskip handhaaft vandaag draaiboek IJs

donderdag, 30 december 2010
Wetterskip Fryslân handhaaft vandaag nog het Draaiboek IJs. Dat betekent dat vandaag nog niet afgestroomd wordt van de Friese boezem via Dokkumer Nieuwe Zijlen en het Hooglandgemaal in Stavoren en dat de poldergemalen zoveel mogelijk uitstaan. Daar waar sprake is van een te hoge waterstand in de polders wordt de kop eraf gemalen.

Dooi op komst

Volgens de weersvoorspellingen is er echter wel dooi op komst. Het Wetterskip bereidt zich daarop voor door de gemalen in de polders te ontdoen van ijs, zodat indien nodig de gemalen aangezet kunnen worden. Dit is nodig, omdat juist in de polders de peilen zijn gestegen.

Droge voeten

Dagelijks bestuurslid Aaltje Rispens: "Er is sprake van een lastige situatie. Wetterskip Fryslân probeert zo lang mogelijk de ijspret mogelijk te maken. Elke dag schaatspret is er één. Maar bij aanhoudende dooi moeten we ervoor zorgen dat iedereen droge voeten houdt. Dan zullen we dus weer gaan malen en afstromen. Morgenvroeg wordt bekeken of dat nodig is. Zo kijken we van dag tot dag wat kan."

IJsveiligheid

De Friesche IJsbond en de plaatselijke ijsverenigingen zijn verantwoordelijk voor de schaatsveiligheid en het organiseren van tochten. Wetterskip Fryslân onderhoudt nauw contact met de Friesche IJsbond over de acties die het waterschap onderneemt om het schaatsen op natuurijs mogelijk te maken. Als de poldergemalen aangezet worden, dan wordt dat besproken met de IJsbond.