Philips


Philips verlicht de Times Square lichtbal met LED's om 2011 duurzaam in te luiden

30 december, 2010

New York (Verenigde Staten) - Tijdens de jaarwisseling 2010-2011 luidt Koninklijke Philips Electronics (NYSE: PHG, AEX: PHI) een nieuw decennium van energie-efficiëntie in. Philips viert immers zijn 11e verjaardag als officiële partner in verlichting voor de wereldbekende Times Square bal, inmiddels een baken op het gebied van LED innovatie. Zowel de Times Square Alliance als Philips zetten zich in voor duurzame ontwikkeling, wat zich vertaalt in permanente verbeteringen aan de lichtbal met energie-efficiënte verlichtingsproducten. Hoogtepunt was de recente upgrade naar LED verlichting, wat het mogelijk gemaakt heeft het energieverbruik met 88 percent te verlagen ten opzichte van de eerder gebruikte halogeentechnologie.

Philips verlichtte de lichtbal aanvankelijk met speciaal ontwikkelde 'Millennium'-halogeenlampen om de eeuwwisseling van 1999 naar 2000 te vieren. Vervolgens converteerde het de Times Square lichtbal naar Philips LUXEON® LED's (lichtdiodes) in 2007-2008 om de 100e verjaardag van de lichtbal te gedenken. In 2008-2009 werd de lichtbal opnieuw geüpgraded naar meer energie-efficiënte en nog krachtigere LUXEON LED's. Dat jaar werd de diameter van de bal verdubbeld. Vandaag de dag wordt de lichtbal het hele jaar door verlicht en verbruikt die slechts 12 percent van de energie die nodig zou geweest zijn om de bal te verlichten met de originele technologie.

De lichtbal plukt de vruchten van de ongeëvenaarde investering van Philips in LED technologie, met modules die tot 30.000 uren meegaan en slechts 22 watt aan elektriciteit verbruiken. Als de lichtbal nog steeds verlicht zou worden met halogeenlampen zou hij 1,1 miljoen KWh verbruiken, terwijl de nieuwe LED lichtbal slechts 140.000 KWh verbruikt. Bovendien gaan de LED modules jaren mee, in plaats van maanden voor de halogeenlampen die ze vervangen. Hierdoor worden het onderhoud en de lampvervanging voor de lichtbal drastisch teruggeschroefd. Diezelfde LED technologie is ook beschikbaar voor de consument, via de MyAmbiance LEDs van Philips, die een aantal innovaties insluit zoals 's werelds eerste LED lamp die het volwaardige equivalent is van een 60W-lamp, de Philips 12W MyAmbiance.

In een oogopslag: feiten over de verlichting van de Times Square bal
* De verlichting van de lichtbal door LEDs biedt volgende voordelen:
- De lichtbal verbruikt slechts dezelfde hoeveelheid energie per uur als twee klassieke huishoudovens. (Bron: Amerikaans ministerie van Energie - Consumer Appliance Energy Use)
- Er wordt dezelfde hoeveelheid energie per uur verbruikt als die welke nodig is om een huishoudboiler van 150 liter te verwarmen. (Bron: Amerikaans ministerie van Energie - Consumer Appliance Energy Use)
* De lichtbal wordt verlicht door 32.256 Philips LUXEON® LEDs die elk afzonderlijk kunnen bestuurd worden om buitengewone effecten te creëren.
* De rode, groene, blauwe en witte LED's in de lichtbal creëren een palet van meer dan 16 miljoen dynamische, levendige kleuren met hoge verzadiging, naast miljoenen mogelijke lichteffecten.
* De LED verlichting in de bal heeft een gemiddelde levensduur van 30.000 uren ten opzichte van ongeveer 1.000 uren bij de vorige oplossingen met gloeilampen en halogeenlampen. Dit is van kapitaal belang omdat de lichtbal nu het hele jaar door verlicht wordt.
* De lichtbron in de bal is 88 percent energie-efficiënter dan de vorige jaren. De rode, groene, blauwe en witte Philips LUXEON® LED's vergen slechts 22 watt om eenzelfde lichtvermogen voort te brengen dan de vorige jaren, toen 180 watt vereist was. Dit maakt een vermindering van 158 watt of 88 percent uit in elektriciteitsverbruik per reeks van vier kleuren.
* De lichtbal is voorzien van waterproof modules en aansluitingen en is in staat om de warmte op een passieve manier te verspreiden. Elke LED in de lichtbal heeft zijn eigen specifiek adres, wat een ongekend niveau van digitale besturing mogelijk maakt.
* LED's vergen fors minder elektriciteit dan gloeilampen of halogeenlampen omdat ze een overeenkomstig niveau van lichtrendement produceren met een beduidend lager vermogen. Hierdoor vermindert de hoeveelheid elektriciteit die de centrales moeten genereren, wat de uitstoot van gevaarlijke verontreinigende stoffen helpt te vermijden als CO2, kwik en zwaveldioxide, stuk voor stuk bijproducten van het elektriciteitsopwekkingproces.
* Terwijl gloeilampen en halogeenlampen kunnen breken bij een val of een stoot, zijn LED's bestand tegen trillingen en schokken, wat de duurzaamheid ten goede komt.
* De LED's van Philips zijn vrij van lood en kwik en beantwoorden aan de Europese RoHS-norm voor de vermindering van schadelijke stoffen.


+ Backgrounder "Times Square New Year's Eve Ball'


---

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Liesbeth De Smedt Woordvoerder Philips Lighting Telefoon: 040 - 27 86 157 E-mail: liesbeth.de.smedt@philips.com
---

Over Koninklijke Philips Electronics N.V.

Koninklijke Philips Electronics N.V. (NYSE: PHG, AEX: PHI) is een onderneming met een veelzijdig aanbod op het gebied van gezondheidszorg en welzijn, dat gericht is op verbetering van de kwaliteit van leven van mensen door middel van tijdige innovaties. Als toonaangevende onderneming op het gebied van gezondheidszorg, lifestyle en lighting integreert Philips technologieën en design in op de mens gerichte oplossingen, die zijn gebaseerd op diepgaand inzicht in de wensen en behoeften van de klant en zijn merkbelofte van "sense and simplicity". Philips heeft wereldwijd circa 118.000 werknemers in dienst, verspreid over meer dan 60 landen. Met een omzet van EUR 23 miljard in 2009 is de onderneming marktleider op het gebied van cardiale zorg, acute zorg en thuiszorg, energiezuinige verlichtingsoplossingen en nieuwe verlichtingstoepassingen, alsmede lifestyle-producten voor persoonlijk welzijn en amusement, met een sterke leidende positie op het gebied van Flat-TV, scheerapparaten en haartrimmers, portable entertainment en mondverzorgingsproducten. Meer informatie over Philips vindt u op www.philips.nl/nieuwscentrum.