Persmailing Korfbal Challenge 2010
Dag 4 - donderdag 30 december

Beste redactie/journalist,

Op de laatste dag van de Korfbal Challenge zijn er drie wedstrijden gespeeld. Voor de 5e/6e plek speelde Chinees Taipei tegen Dalto. Het attractieve spel van Chinees Taipei leverde de steun van het enthousiaste publiek op, maar bracht hen niet de overwinning. De strijd om de 3e plek werd in het voordeel beslist van Koog Zaandijk. Fortuna/MHIR had een licht overwicht, maar KZ sloeg in de laatste minuut toe. De finale was een Nederlands onderonsje tussen de Tulips en de Talents. De Tulips begonnen scherp, maar de Talents herstelden zich knap. Het hoge tempo van de wedstrijd leverde mooie acties op en de spanning was om te snijden. Het publiek liet van zich horen en schaarden zich massaal achter de gedreven Talents. In het laatste kwart brachten gele kaarten de beslissing; de talenten sloegen een beslissend gat en zagen hun jeugdig enthousiasme beloond worden.

Donderdag 30 december
Talents - Tulips
De Talents is er als debutant in geslaagd om in een bloedstollende finale te winnen van de Tulips. Wat voorafgaand bestempeld werd als een oranje onderonsje, mondde uit in een waar gevecht tussen spelers en coaches.

Onder toeziend oog van oud top scheidsrechter Mario van der Ende en topcoach Roeland Oltmans kwam de Tulips op een 0-3 voorsprong. Een gretige Andre Kuipers liet in de beginfase Mick Snel meerdere malen weten dat het Topsportcentrum Rotterdam zijn terrein is. De Tulips behield de gehele eerste helft een voorsprong van 2 punten en was vooral via de heren succesvol. Daar tegenover stonden de dames van de Talents die via Rianne Echten en Nadhie den Dunnen meerdere malen hun ploeg in de wedstrijd hielden. Ruststand: 9-11.

Na rust veranderde het wedstrijdbeeld en nam de Talents brutaal de leiding. Nadhie den Dunnen schoot de Talents bij een stand van 12-11 voor het eerst op een voorsprong. Daarop volgde een direct antwoord van Andre Kuipers. Na het aandringen van de Talents was het bondscoach Jan Sjouke van den Bos die ingreep en Gerald van Dijk binnen de lijnen bracht voor Marc Broere. Van Dijk verzilverde zijn invalbeurt met een perfecte score van 2 op 2 binnen 3 minuten.

Tegen het einde van het laatste kwart was het echter Celeste Split die liet zien van cruciaal belang te zijn voor haar ploeg. Met 5 goals in de tweede helft kroonde zij zich tot beste speelster van het toernooi. Bij een stand van 18-16 in het voordeel van de Talents brak het laatste kwart aan en was de spanning in de zaal te voelen. Het publiek ging massaal achter de talenten staan en werd muzikaal ondersteund door brassband de Bloaspiepers.

Deze spanning in de wedstrijd zorgde voor de nodige fysieke duels die resulteerde in maar liefst 4 gele kaarten. Dit resulteerde ook in vier strafworpen, dit vanwege het nieuwe spelregelexperiment. Na herhaaldelijk commentaar op scheidsrechter Buis was het Gerald van Dijk die de eerste gele kaart te zien kreeg. Vervolgens resulteerde het protesteren van Jan Sjouke van Bos, na een overtreding, in een tweede stip. Mick Snel mocht tweemaal achter elkaar succesvol aanleggen vanaf 2,5 meter.

Hierna was het direct Laurens Leeuwenhoek die zijn ploeg op drie punten voorsprong zette. Bij een stand van 25-23 leek de Tulips zich over te geven. André Kuipers en Steffen Pang deden nog iets terug vanaf de stip, maar onhandig verdedigen van de Tulips zorgde voor twee goals van de Talents.

Laurens Leeuwenhoek besliste vanaf de stip het duel op 27-24 waardoor de jonge debutanten zich kroonden tot toernooiwinnaar. De onderlinge duels tussen de jonge talenten en de Tulips zorgden voor het nodige spektakel. Daarbij nog het tactische duel tussen beide bondscoaches. Een waardige afsluiter van de Korfbal Challenge 2010.

Uitslag: 27 - 24

Topscorers:
Talents: Laurens Leeuwenhoek 6, Celeste Split 5
Tulips: Andre Kuipers 7, Johannis Schot en Gerald van Dijk 4

Koog Zaandijk - Fortuna/MHIR
Voor de plekken 3 en 4 stonden Koog Zaandijk en Fortuna/MHIR tegenover elkaar. De eerdere ontmoeting tussen de nummer 1 en 2 van de huidige Lotto Korfbal League eindigde in een 17-18 overwinning voor Fortuna/MHIR. Op deze prachtige slotavond kreeg deze wedstrijd bijna dezelfde uitslag, nu alleen in het voordeel van Koog Zaandijk.

Koog Zaandijk, dat aantrad zonder Tim Bakker en Kim Cocu, zag in Fortuna/MHIR een tegenstander op volle sterkte. De afwezigheid van Bakker en Cocu nam niet weg dat Koog Zaandijk de gehele wedstrijd liet zien dat beide ploegen in evenwicht waren. Na een productieve eerste helft stonden de ploegen daarom ook op gelijke hoogte. De dames van Koog Zaandijk zorgden in de eerste helft voor 6 van de 10 goals. Bij de Delftenaren waren het vooral de heren die zorgden voor het grootste gedeelte van de score. Na de 10-10 ruststand nam Fortuna/MHIR de leiding en wist het, via Barry Schep, iets uit te lopen naar 11-14.

In het zogeheten vierde kwart werd de spanning geheel teruggebracht in de wedstrijd. Bart Nieuwenweg was uiterst belangrijk voor de Kogers in deze laatste fase. Met een goed verdedigende Marrien Ekelmans om zich heen wist hij zijn ploeg toch van 14-16 terug te brengen naar 16-16. Nadat Marrien Ekelmans weer de voorsprong voor Fortuna/MHIR op het scorebord schoot, waren het Rosemarie Roozenbeek en Bart Nieuwenweg die in de laatste minuten zorgden voor de 17-17 en 18-17.

Door deze overwinning moet oud winnaar Koog Zaandijk nu genoegen nemen met een derde plek. Al zal de overwinning op Fortuna/MHIR de ploeg goed doen na het eerdere verlies in de Lotto Korfbal League.

Uitslag: 18-17

Topscorers:

Koog Zaandijk: Bart Nieuwenweg 6, Jet Hendriks 3

Fortuna/MHIR: Barry Schep 6, Marrien Ekelmans 5

Chinees Taipei - Dalto
De ploegen die nog zonder handen stonden tijdens deze Korfbal Challenge kwamen elkaar tegen voor de plekken 5 en 6. Chinees Taipei bewees in aanvallend opzicht over zeer attractief spel te beschikken. Verdedigend had de ploeg van Bird Hsieh echter geen antwoord op de zuivere periodes van Dalto.

Beide ploegen kwamen voor rust veelvuldig tot scoren. Met zakelijk spel kwamen zij allebei boven de 10 doelpunten uit bij rust. Dalto wist toch aan het langste eind te trekken, de kleedkamers werden opgezocht met een 12-16 ruststand.

Na rust schoten, zoals we gewend zijn dit toernooi, de Taiwanezen uit de startblokken. Met maar liefst vier doelpunten op rij brachten zij de score naar 16-16. Beide ploegen zorgden gedurende de tweede helft voor het nodige spektakel en gingen vooral door met scoren. Jerry Chiu bracht zijn ploeg tweemaal op gelijke hoogte waarna het Jorrit Bergsma was die Dalto naar twee doelpunten verschil schoot.

Kenmerkend voor de tweede helft was ook het totale aantal wissels. Zowel Dalto als Chinees Taipei verbruikten al hun wissels waardoor het spel veelvuldig werd onderbroken. Dit had geen invloed op het niveau, want beide ploegen bleven doorgaan met scoren.

Hoewel Ilona van den Berg in de slotseconden prachtig afgeblokt werd, was zij wel goed voor 7 doelpunten. Vooral op de korte afstand was zij en tevens de gehele ploeg van Herman van Gunst effectief. Chinees Taipei had tot de 24-25 van Wen Lin nog volledige controle maar verloor die na de 24-26 van Jorrit Bergsma. Dalto kon hierna uitlopen naar 25-30 waarna het slotakkoord kwam van de Driebergse dames Sietske van de Sande en Ilona van den Berg.

Uitslag: 25-32

Topscorers:

Chinees Taipei: Jerry Chiu 5, Giky Luo 4

Dalto: Jorrit Bergsma 8, Ilona van den Berg 7, Otto Fabius 6 Topscorers

Speelster en Speler van het toernooi
Aan het eind van de Korfbal Challenge word er door een deskundige jury de speler en speelster van het toernooi gekozen. Zowel de speler als speelster van het toernooi kwamen deze editie van de Korfbal Challenge uit de Talents; Celeste Split (TOP/Wereldtickets.nl) en Laurens Leeuwenhoek (PKC/LukassenBoer) zijn als beste spelers gekozen .