Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


NOS Jeugdjournaal in de ochtend slaat aan

HILVERSUM, 30 december 2010 - Het nieuwe NOS Jeugdjournaal in de ochtend blijkt een schot in de roos. Uit het eerste onderzoek van de zender Z@pp sinds de start blijkt dat er rond de 150.000 kinderen uit de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs gezamenlijk in de klas naar het programma kijken. Dat is 1/3 van alle leerlingen in Nederland uit de hoogste twee groepen van de basisschool. Het Jeugdjournaal in de ochtend ging op 6 september 2010 van start. Na een stop vanwege de kerstvakantie is aanstaande maandag (3 januari) weer de eerste ochtendeditie van het NOS Jeugdjournaal te zien.

Het Jeugdjournaal in de ochtend wordt van maandag tot en met vrijdag uitgezonden om 08.45 uur op Z@pp. Met de start van het programma op 6 september 2010 ging een lang gekoesterde wens van de Jeugdjournaal-redactie in vervulling. Tot dat moment was er alleen het dagelijkse NOS Jeugdjournaal om 18.45 uur. En een korte editie op schooldagen om 17.00 uur.

Die korte middageditie maakte plaats voor het NOS Jeugdjournaal in de ochtend. Het tijdstip van 08.45 uur was gekozen op basis van onderzoek onder scholen in Nederland. Door dit tijdstip kunnen kinderen de uitzending gezamenlijk op school bekijken, live of later op de dag 'on demand' via internet. En ze kunnen er vervolgens over doorpraten.

Uit het Z@pp-onderzoek blijkt dat 74% van alle leraren van de groepen 7 en 8 op de hoogte is van het bestaan van het de ochtenduitzending. 1/3 van alle leraren zegt er daadwerkelijk met hun leerlingen naar te kijken. Van de ongeveer 150.000 leerlingen die kijken, doet 30% dat iedere dag. 41% kijkt meerdere keren per week en 17% één maal per week.

Bijna vier op de tien klassen (38%) kijken live, dus om 08.45 uur. Een zelfde percentage (39%) kijkt 'uitgesteld' tussen 10.00 en 11.00 uur. De rest kijkt 'uitgesteld' op andere momenten gedurende de schooldag.. Het ochtendprogramma heeft altijd 'een stelling van de dag' waarover de basisschoolleerlingen kunnen discussiëren. Dat kan natuurlijk ook over andere onderwerpen. Uit het Z@pp-onderzoek blijkt dat 24% van alle leerlingen 'meestal' van gedachten wisselt over een onderwerp. 61% doet dat 'soms'.

Het NOS Jeugdjournaal in de ochtend is van maandag tot en met vrijdag gedurende het schooljaar te zien om 08.45 uur op Z@pp. Tijdens de schoolvakanties is er geen ochtenduitzending. Op maandag 3 januari 2011, na afloop van de Kerstvakantie, is er voor het eerst weer een NOS Jeugdjournaal in de ochtend.