KNHS

Jessica Kuerten is drie Belgen in eigen huis de baas 30 december 2010

MECHELEN (KNHS) Slechts vier combinaties wisten zich te plaatsen voor de barrage van de wereldbeker kwalificatiewedstrijd die donderdag in het Belgische Mechelen werd verreden. Onder dit kwartet de Ierse Jessica Kuerten met Castle Forbes Myrtille Paulois en drie Belgen. Albert Zoer (Echten) die Sam, Calvados x Ahorn, had gezadeld noteerde een springfout in de eerste ronde en eindigde als zevende.

In de barrage ging Gregory Wathelet als eerste van start en hij vroeg van Sea Coast Cortes C direct een hoog tempo. De pas achtjarige ruin van Randel Z wende hier en daar iets ruim maar realiseerde een snelle tijd. Daarmee leek hij de drie combinaties die na hem kwamen onder druk te zetten omdat hij over de hoge en brede hindernissen ook foutloos was gebleven. Zijn landgenoot Niels Bruynseels leek met de schimmelmerrie Nasa een poging te wagen maar hij bleek op de eindsstreep niet alleen bijna een seconde langzamer maar noteerde op de allerlaatste sprong ook een fout. Daarna kwam de blondgelokte Ierse Jessica Kuerten en zij liet haar Myrtille Paulois niet alleen op een dubbeltje draaien maar de tienjarige dochter van Dollar de Murier accelereerde ook als een Formule I racewagen. Daarmee leek de Ierse de Belgische hoop op een zege in deze thuiswedstrijd voor een tot de allerlaatste plaats bezette Nekkerhal de grond in te hebben geboord. De als laatste startende Jos Lansink zou niet in staat kunnen zijn om met de achtjarige schimmel Casper van Spieveld onder de tijd van Kuerten te duiken. De schimmelruin beschikt over een enorm springvermogen maar oogt iets zwaar waardoor het niet waarschijnlijk leek dat dit paard ook nog eens heel snel zou kunnen gaan. Jos Lansink, die deze Casper van Spieveld nu twee weken op stal heeft en hem pas voor de tweede maal uitbracht, wist dit jonge paard tot uiterste spoed te manen en op weg naar de laatste hindernis, een indrukwekkende steilsprong, leek Lansink de winst binnen handbereik te hebben. Terwijl de schimmel op imposante wijze over de groene planken zweefde tikte hij met zijn rechter achterbeen net tegen de bovenste plank die prompt viel. In plaats van de zege restte hem de derde plek achter Jessica Kuerten die met deze zege niet alleen 13.000 euro verdiende maar ook een auto van het merk waarmee land valt te veroveren.

Albert Zoer eindigde dankzij de snelste tijd van de ruiters met een springfout als zevende achter twee ruiters die een strafpunt opliepen voor het overschrijden van de toegestane tijd. Leon Thijssen (Baarlo), op woensdag nog glorieus winnaar in de Grote Prijs Topsport Vlaanderen, moest met Tyson (Numero Uno x Voltaire) twee springfouten accepteren. "Ik zou niet weten hoe we dat eerste foutje opliepen. Het was er ineens. Die tweede fout ontstond omdat ik iets meer haast maakte om toch nog een goede tijd te realiseren en dan weet je dat een foutje gemakkelijk ontstaat", aldus Thijssen die het basisparcours omschreef als lastig. "Tijdens het lopen dacht ik dat het een relatief eenvoudige proef zou zijn maar tijdens het rijden was het moeilijk genoeg mede omdat naar het einde toe alle hindernissen op de maximale hoogte en breedte stonden". Harrie Smolders (Lage Mierde) noteerde met Exquis Walnut de Muze drie springfouten.

Albert Zoer liep met Sam tegen een schlemielige fout aan. "Ik denk dat we met een hele sterke rit bezig waren. Er was volledige controle en Sam sprong top omdat hij zich super liet rijden. Dit in tegenstelling tot eerdere dagen toen hij haast iets te gretig was. We kwamen heel mooi bij de dubbelsprong, de een na laatste hindernis in het parcours, en op de uitsprong, een hoge een brede oxer, zou het kunnen zijn dat ik Sam iets te kort hield waardoor hij net de breedte niet haalde en met de achterbenen de achterste paal uit de lepels tikte. Maar eerlijk is eerlijk als ik die combinatie nog tienmaal aan zou rijden zou ik het alle tien maal exact zo doen", aldus Zoer. Ook Albert Zoer was van mening dat het parcours zich anders liet rijden dan hij dacht tijdens het lopen. "Ik was er vanuit gegaan dat er zeker acht tot tien foutloze combinaties zouden zijn. Mede omdat het technisch nergens echt lastig leek. Achteraf was het technisch ook niet lastig maar vooral aan het einde werd heel veel springvermogen van de paarden gevraagd. Daarnaast was de lijn op de diagonaal met daarin de driespong behoorlijk moeilijk want juist in deze driesprong werden heel veel fouten gemaakt. Daarnaast waren sommige oxers echt lomp hoog en breed en daardoor waren er maar liefst 14 combinaties met een enkele springfout die overal door het parcours heen werden gemaakt", aldus Zoer. Ondanks het feit dat Smolders geen punten aan zijn ranking wist toe te voegen blijft hij met een zesde plaats de beste Nederlander voor Gerco Schröder die veertiende staat. Europees kampioen Kevin Staut blijft aan de leiding voor Rolf-Göran Bengtsson en de Duitse Meredith Michaels-Beerbaum.

In opdracht van de KNHS
Jacob Melissen