Ingezonden persbericht


Persbericht


1ste en grootste offshore helikopter na 40 jaar met pensioen

Den Helder, 30 december 2010 - Na 40 jaar trouwe dienst gaat de Sikorsky S-61N met pensioen. Deze week vliegt de grootste offshore helikopter in Nederland voor het laatst op en neer tussen Den Helder Airport en een gasproductieplatform op de Noordzee. Het toestel met registratie PH-NZD en roepnaam Zulu Delta was in 1971 de eerste offshore helikopter die vanuit Nederland vloog.

In 40 jaar actieve dienst vervoerde de helikopter zo'n 800.000 passagiers, voornamelijk medewerkers van booreilanden en productieplatforms op de Noordzee. De PH-NZD is het oudste toestel van CHC Helicopters Netherlands. Hij maakte in totaal bijna 33.000 vlieguren en ruim 77.000 landingen.

Het is een historische kist. Niet alleen het formaat, ook de geschiedenis maakt hem bijzonder. Dit type helikopter stond eind jaren zestig aan de wieg van de Nederlandse offshore industrie. De Sikorsky S-61N was een civiele versie van de Sea King helikopter die de US Navy vanaf de jaren vijftig gebruikte. De PH-NZD heeft niet alleen vanuit Den Helder, maar ook vanuit Ierland, Spanje en Noorwegen offshore vluchten uitgevoerd. In Kroatië (Zagreb) vloog het toestel tijdelijk voor de Verenigde Naties. In Nederland vervoerde hij de Paus en leden van het Koninklijk Huis.

De S-61N is de grootste offshore helikopter in Nerderland: 15 meter lang en 5,25 meter hoog. De rotor heeft een diameter van 18,6 meter. Vliegers en passagiers waarderen de ruimte en het comfort van het toestel. Het is een degelijke machine met een ijzersterke body en betrouwbare motoren. Bovendien kan de heli als het nodig is als een boot blijven drijven.

De S-61N heeft bij zijn laatste vlucht op thuisbasis De Kooy bij Den Helder twee piloten, een cabin attendant en achttien medewerkers van GDF Suez aan boord. Medio januari krijgt de helikopter een eervol afscheid. Dan is er een feestje voor speciale genodigden en maken de winnaars van een prijsvraag een rondvlucht boven Den Helder.

De vloot van CHC Helicopters Netherlands telde ooit 8 Sikorsky's van het type S-61N. Met de laatste vlucht van de Delta komt een einde aan dit tijdperk. Zijn taak wordt overgenomen door kleinere helikopters.

Noot aan de redactie