Gemeente Ede

woensdag, 29 december 2010

Update strooibeleid: proefnemingen met alternatieve strooitechnieken

Door het aanhoudende winterweer en de bijbehorende gladheid is de zoutvoorraad op. De gemeente zal daarom als het nodig is overgaan tot het strooien met zand. Dit gebeurt in overleg met de ACV, voorheen Afvalcombinatie, de uitvoerder van de gladheidbestrijding. Sinds vorige week is er sprake van een beperkt strooibeleid in verband met de beperkte zoutvoorraad. Het is nu door het zoutgebrek noodzakelijk om uitsluitend de doorgaande wegen (hoofdroutes) te strooien en de fietspaden te borstelen.

Intussen wordt gezocht naar andere alternatieven om de gladheid te bestrijden. Er is een proef gestart met het sproeien van pekelwater. De eerst proefnemingen zijn positief. Binnenkort wordt er een gehele route gereden om te bepalen of het in het normale gebruik effectief is. ACV bereidt zich voor op voldoende sproeiapparatuur en pekelwater.

Zoutloket

De gemeente Ede heeft zich aangemeld bij het zogenoemde nationale Zoutloket, dat is ingesteld in verband met de schaarste aan strooizout in het gehele land. Bij dit loket is een aanvraag gedaan voor een nieuwe voorraad strooizout. Het is echter niet duidelijk of, hoeveel en wanneer dit wordt geleverd.

Zelf aan de slag

Het is dus nog steeds belangrijk zelf aan de slag te gaan in de wijk. De gemeente roept inwoners dus ook met klem op om te helpen de gladheid te bestrijden. Dat kan op de volgende manieren:
* Veeg regelmatig het voetpad vóór en naast uw woning schoon.
* Als het heeft gesneeuwd, veeg dan eerst de sneeuw weg en strooi dan pas het eventuele zout dat u heeft. Dat werkt beter en u bent minder snel door uw eigen voorraad heen.

* Strooizout is eventueel te koop bij verschillende bouwmarkten.
* Fietsers kunnen bij glad weer beter gebruik maken van hoofdroutes dan van een route binnendoor.

* Stapvoets autorijden vermindert de kans op ongelukken, zowel van uzelf als van anderen.

* Temperaturen net boven nul betekenen niet dat de straten vriesvrij zijn. De kou blijft langer in de grond aanwezig en dus kan er nog sprake zijn van verraderlijke gladheid. Dat gebeurt vooral op klinkerwegen.

Meer informatie

Voor meer informatie of het doorgeven van klachten kunt u contact opnemen met het Klantcontactcentrum van de gemeente Ede, (0318) 68 09 11 of via info@ede.nl. Ook kunt u contact opnemen met ACV, (0318) 64 81 60 of www.afvalcombinatie.nl.