Ingezonden persbericht

30 december 2010

Forse stijging bezoekersaantal
Stadsschouwburg Amsterdam

De Stadsschouwburg Amsterdam zag in 2010 een forse stijging van de bezoekersaantallen. Het aantal bezoekers steeg met ruim 12.000 tot ruim 185.000 bezoekers, dit is hoger dan ooit. Per voorstelling zaten er gemiddeld 433 mensen in de zaal bij een totaal van 419 voorstellingen in de zaal. Daarnaast waren er 65 locatieprojecten in het gebouw die samen 4.000 bezoekers trokken.

Met het toegenomen bezoekersaantal zet de Stadsschouwburg de lijn van de afgelopen jaren voort, elk jaar ontvangt het theater meer bezoekers. Dit komt onder andere door de toegenomen capaciteit door de Rabozaal, maar ook de eigen producties van de Stadsschouwburg onder de naam Expanding Theatre trekken steeds meer publiek. Evenementen zoals De Canon van Youtube, Bye Bye Babyboom, TEDx, De Nachtmis en de avonden met Spike Lee en Jesse Jackson waren volledig uitverkocht.

De Internationale programmering staat inmiddels stevig op de rails met uitverkochte voorstellingen als Hamlet van het Thalia Theater Hamburg en Drei Farben van de Münchner Kammerspiele. Ook de internationale dans deed het goed. Werken van Anne Teresa de Keersmaeker, Anouk van Dijk (bij de Schaubühne uit Berlijn), Alain Platel en Sidi Larbi Cherkaoui zorgden voor volle zalen. In de reguliere programmering waren Richard III (i.s.m. Orkater), De man zonder eigenschappen van Het Toneelhuis en Orfeo van de Veenfabriek met Jeroen Willems grote publiekssuccessen. Ook de jeugd wordt steeds meer de Schouwburg binnen gehaald. In het kader van de workshop Theaterkraken bezochten zo'n 5.000 Amsterdamse basisscholieren de Stadsschouwburg om de eerste beginselen van theatermaken te leren kennen.

Huisgezelschap Toneelgroep Amsterdam speelde meer dan een kwart van het totaal aantal voorstellingen en trok daarmee meer dan 20 % van het totale aantal bezoekers van de Stadsschouwburg. Veel van de voorstellingen van Toneelgroep Amsterdam waren uitverkocht. De programmering van de Melkweg in de Rabozaal was goed voor ongeveer 10 % van het totale bezoek.

Met de toenemende bezoekersaantallen ziet directeur Melle Daamen zijn beleid om de Stadsschouwburg volledig open te gooien, een succes worden. Ook in 2011 rekent hij op meer bezoekers "We hebben vooralsnog geen last van concurrentie van het net geopende DelaMar-theater aan de overkant. De Amsterdamse Schouwburg is de enige schouwburg waar het artistieke theater het goed doet. In andere schouwburgen heeft met name het artistieke toneel en dans het moeilijk. Wij hebben door consequent te programmeren en nieuwe programma's te ontwikkelen een nieuw en trouw publiek weten op te bouwen. Daar plukken we nu de vruchten van".