Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 29 december 2010

Vragen van het lid Arib (PvdA) aan de minister van Veiligheid en Justitie

over mishandeling van zwangere vrouwen


1.
Hebt u kennisgenomen van het bericht in de Telegraaf "man trapt ongeboren kind dood" d.d. 28 december 2010 en "mishandeling zwangere vrouw" in Trouw d.d. 24 oktober 2010?


2.
Bent u bekend met het onderzoek in België van de universiteit van Gent waaruit blijkt dat 3 procent van de zwangere vrouwen slachtoffer is van fysiek en of seksueel geweld? klopt het dat uit internationale studies blijkt dat het percentage zwangere slachtoffers van huiselijk geweld tussen 2 en 8 procent is?


3.
Hebt u inzicht in hoe vaak mishandeling van zwangere vrouwen voorkomt in Nederland? zo nee, bent u bereid een onderzoek in te stellen naar de omvang en de ernst van dit probleem?


4.
Klopt het dat soms tijdens de zwangerschap mishandeling begint en dat hier allerlei psychologische factoren aan ten grondslag liggen? Zijn volgens u de hulpverleners zoals huisartsen, verloskundigen, maatschappelijk werk, vrouwenopvang voldoende op de hoogte van dit specifiek probleem? zo ja, hoe? zo nee, wat moet er volgens u gebeuren om deze hulpverleners voldoende deskundigheid en kennis te laten vergaren zodat zij deze vrouwen adequaat kunnen helpen?


5.
Kunt u aangeven hoeveel daders de afgelopen 5 jaar zijn opgepakt en gestraft wegens mishandeling van een zwangere vrouw?


6.
Welke mogelijkheden zijn er binnen het strafrecht om daders die zwangere vrouwen mishandelen aan te pakken? deelt u de mening dat degene die zwangere vrouwen mishandelt zwaardere straffen dient te krijgen?