Ingezonden persbericht


Nieuwland Museum, Archief, Studiecentrum

Persbericht, 31 december 2010

Ruim 36.000 bezoekers: 2010 was een uitstekend jaar voor Nieuw Land!

Lelystad - Nieuw Land heeft een uitstekend jaar achter de rug. Diverse tentoonstellingen, lezingen, symposia, themaweken en schoolbezoeken hebben geresulteerd in een bezoekersaantal van ruim 36.000. Een groei ten opzichte van vorig jaar van ruim 10%. Directeur van Nieuw Land, Arjan Agema: 'we hebben er hard voor gewerkt, zie hier het resultaat'.

Tentoonstellingen

Met een uitgekiende mix van (tijdelijke) tentoonstellingen en activiteiten weet Nieuw Land een groeiend en meer divers publiek aan zich te binden. Zo was er groot succes met de tentoonstelling 'Ridders, Rovers en Rouwdouwers' over de heren van Kuinre en hun burchten. Ook bood Nieuw Land voor het eerst plek aan de kunst (schilderijen van Gerda Hoffman, maar ook de huidige tentoonstelling 'Veldwerk Noordoostpolder' van Atelier NL en Maarten Kolk). In de speciale Schatkamer was er de tentoonstelling 'Typisch een polder!', met onder andere bijzondere historische maquettes. Op dit moment wordt daar onder de noemer 'Niks weggooien' een overzicht van de collecties van Nieuw Land tentoongesteld. 'The making of Exposure' biedt achtergronden bij het landschapskunstwerk van Antony Gormley op de strekdam van Lelystad.

Activiteiten

Lezingen waren er dit jaar onder andere van de filosoof Bas Haring en van Valentijn Byvanck, directeur van Nationaal Historisch Museum. In oktober werd de vierde Cornelis Lely Lezing georganiseerd met als thema Agroproductie in de 21ste eeuw, in samenwerking met Wageningen University Research. Symposia werden onder andere georganiseerd in samenwerking met de Technische Universiteit Delft en hadden diverse onderwerpen. Van de presentatie van de digitale polderkaart tot over de ethiek van het tentoonstellen van menselijke resten, naar aanleiding van de teruggave van de Urker schedels. Ook was er voor het eerst dit jaar het 6 weken durende evenement De Waterweken, met diverse tentoonstellingen en activiteiten rondom het thema water. Een groot succes en zeker voor herhaling vatbaar.

Komend jaar


2010, het jaar is bijna voorbij. Vol vertrouwen kijkt Nieuw Land vooruit. Het komende jaar zal heel bijzonder worden. De nieuwe grote permanente tentoonstelling Polderen! over verleden en toekomst van het Zuiderzeeproject zal op 11 februari feestelijk worden geopend. Ook zal nog deze zomer de Kantine worden geopend: het nieuwe museumrestaurant dat wordt gevestigd in de herbouwde voormalige Kantine van het Werkeiland Lelystad aan de boulevard. In oktober verwachten Bataviawerf, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en Nieuw Land de grote Batavia tentoonstelling te kunnen openen met voorwerpen van de echte Batavia die uit Australië over komen.

Het aantal van ruim 36.000 bezoekers van Nieuw Land in 2010 vormt een welkome uitdaging om dat in 2011 te overtreffen.