KNHS

Derde keer Wilhelmus voor De Ronde in Mechelen
31 december 2010

MECHELEN (KNHS) En dat is drie! Vierspanrijder Koos de Ronde (Zwartewaal) schreef op donderdagavond 30 december voor de derde opeenvolgende keer de FEI Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen in het Belgische Mechelen op zijn naam. Na zijn overwinningen in 2008 en 2009 kon De Ronde na een zinderende rit uiteindelijk uitgeroepen worden tot winnaar. Theo Timmerman (Putten) eindigde op de vijfde plaats, terwijl IJsbrand Chardon (Den Hoorn) door een pechfout laatste werd.

In een razend spannende en voluit gereden rit versloeg Koos de Ronde de Hongaar Jozsef Dobrovitz en zette hij laatste starter Boyd Exell uit Australië flink onder druk. De huidige Wereldkampioen kon de lei niet schoonhouden en verliet met drie afgeworpen balletjes de piste. De Ronde hoorde na het nodige geharrewar, er was enige consternatie over de tijdwaarneming, het Wilhelmus voor zich spelen: Er bleek een probleem te zijn met de klok waardoor ik een minder snelle tijd kreeg dan ik had gereden. Gelukkig had iemand uit het publiek meegeklokt en wist ik dat ik goed zat. De jury heeft het nagecheckt en rechtgetrokken. De Ronde maakte in Mechelen weer gebruik van zijn snelle zwarte voorpaard Charley, die hij in Boedapest begin deze maand moest misen vanwege een blessure: Het is gewoon gaaf om hier voor de derde keer te winnen en ik merkte echt het verschil in mijn span nu Charley er weer bij loopt. Ik ben blij dat ik hem in Boedapest heb gespaard, ik waardeer hem nu extra.

Theo Timmerman was evenals Boyd Exell en de Belg Gert Schrijvers door de organisatie uitgenodigd om met een wild card te starten. In de eerste marathonhindernis van het door de Nederlandse WK-parcoursbouwer John Jacobs ontworpen parcours reed Timmerman echter te overmoedig. Zijn vierspan werd hem iets te sterk waardoor er een balletje rolde en hij op de vijfde plaats eindigde.

IJsbrand Chardon had in Mechelen graag alvast een voorproefje willen nemen op zijn vijftigste verjaardagsfeest op 2 januari, maar dat zat er helaas niet in. Chardon was op weg om een toptijd neer te zetten toen het rechtervoorpaard bij het aanrijden van de brug het voorspan naar rechts trok waardoor de brug tussen de voorpaarden in kwam. Gelukkig kwam het span gelijk tot stilstand en kon de viervoudig Wereldkampioen zijn rit na de heropbouw van de brug met de nodige strafpunten weer vervolgen, maar hiermee was zijn kans op een plaats in de top drie wel verkeken.

Koos de Ronde is evenals IJsbrand Chardon, titelverdediger Boyd Exell, Jozsef Dobrovitz en Werner Ulrich verzekerd van een startplaats in de finale in Leipzig van 27 april tot en met 1 mei 2011. Tijdens de laatste wedstrijd in Bordeaux op 4 en 5 februari 2011, waar voor Nederland Theo Timmerman aan de start komt, wordt beslist wie de zesde finalist zal worden.

Cindy Timmer
In opdracht van de KNHS

Uitslag CAI-W Mechelen (BEL) 30 december 2010:

1. Koos de Ronde (NED) 252,55

2. Boyd Exell (AUS) 253,00 wild card

3. Jozsef Dobrovitz (HUN) 257,34

4. Werner Ulrich (SUI) 132,16

5. Theo Timmerman (NED) 139,23 wild card

6. Gert Schrijvers (BEL) 151,71 wild card

7. Fredrik Persson (SWE) 160,52

8. IJsbrand Chardon (NED) 167,96

Stand na 6 van de 7 wedstrijden:

1 Boyd EXELL AUS 27

2 Koos DE RONDE NED 25

3 Jozsef DOBROVITZ HUN 24

4 IJsbrand CHARDON NED 21

5 Werner ULRICH SUI 20

6 Zoltan LAZAR HUN 9

7 Daniel WÜRGLER SUI 7
7 Tomas ERIKSSON SWE 7

9 Fredrik PERSSON SWE 6

10 Theo TIMMERMAN NED 4