Politie Brabant-Noord

Vuurwerkcontroles

Regio, 31-12-2010

Rosmalen - Donderdag 30 december tussen 18.00 en 22.00 uur werd op verschillende plaatsen in Rosmalen gecontroleerd op het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. Vier minderjarigen werden doorverwezen naar HALT en er werd een proces-verbaal uitgeschreven aan een 22-jarige Bosschenaar. Het vuurwerk is in beslaggenomen.

's-Hertogenbosch - Van 27 t/m 30 december 2010, zijn in totaal 15 HALT-verwijzingen opgemaakt door het Bosch Stedelijk JeugdTeam (BSJT) met ondersteuning vanuit de blauwe teams. Betreft HALT-verwijzingen voor: voorhanden hebben en tot ontbranding brengen van vuurwerk buiten de gestelde tijden.Alles bij elkaar zijn er enkele kilo's vuurwerk inbeslaggenomen bij de jongeren. Verder werden in de campagne een 5-tal meerderjarigen bekeurd voor onder andere het tot ontbranding brengen van vuurwerk buiten de gestelde tijden en carbietschieten. De benodigdheden voor het carbietschieten werden eveneens in beslaggenomen. Vorige week werden ook al drie 100.000-klappers inbeslaggenomen.

Tijdens de jaarlijkse vuurwerkcampagne, waarbij zowel door opvallende als onopvallende eenheden van BSJT en medewerkers uit de teams, werd gecontroleerd op overlast vuurwerk, ontvingen tot op heden bovendien zes huishoudens een bezoekje van de politie, omdat hun jonge kinderen (leeftijd tussen 8 en 10 jaar) waren betrapt met vuurwerk. Alle ouders bleken meewerkend. De 'boefjes' kregen een reprimande. Twee jeugdige verdachten gaven bij verbalisering een valse naam op. Van een van hen werden reeds de ouders benaderd. Naar de identiteit van de tweede verdachte volgt nog onderzoek.

Bij alle HALT-verwijzingen kregen de verdachten de bekende 'Rode Kaart' uitgereikt. De verdachten vullen die kaart zelf in, met hun ouders, en zorgen zelf uiterlijk de dag nadat zij geverbaliseerd zijn, voor aanmelding bij HALT. Vanuit de politie worden de gegevens ook doorgestuurd aan HALT. Als het initiatief vanuit de verdachte en diens ouders niet tijdig wordt genomen, krijgt de verdachte een uur extra HALT-straf.

Uden - Tussen 28 en 30 december werd er op verschillende plaatsne in Uden door de politie gecontroleerd op het vroegtijdig afsteken van vuurwerk. Het was redelijk rustig. Er zijn zeswaarschuwingen uitgedeeld aan ouders met kleine kindjes, die babypijltjes afstaken. Er is drie keer proces-verbaal voor vuurwerk afsteken buiten de toegestane tijd opgemaakt, waarvan twee HALT-verwijzingen (minderjarigen).