Gemeente Meppel


Gemeente Meppel schikt met Geveke rond nieuwbouw stadhuis

30-12-2010 -

Het college van B&W van de gemeente Meppel kreeg vrijdag 12 november jl. de uitspraak onder ogen van de Rechtbank Assen waarin staat dat de gemeente Meppel alsnog 4,2 miljoen euro moet betalen aan bouwbedrijf Geveke Bouw B.V. voor de nieuwbouw van het stadhuis. Het nieuwe stadhuis werd op 21 juli 2005 door bouwbedrijf Geveke opgeleverd.

Naar aanleiding van de uitspraak van de Rechtbank zochten beide partijen elkaar op om hier nog eens over te praten. Burgemeester Westmaas en de directie van Geveke kwamen in principe overeen dat de gemeente Meppel geen 4,2 miljoen euro hoeven te betalen maar 3 miljoen euro (exclusief BTW). Deze principeafspraak wordt nog voor consultatie aan de gemeenteraad voorgelegd.

Gedurende de uitvoering, vanaf 2003, ontstond discussie over een aantal meerwerkclaims van Geveke. Het bouwbedrijf was van mening dat het meerwerk niet in het bestek van de gemeente was omschreven, terwijl de externe technische adviseurs van de gemeente dat wel vonden. Het grootste deel van de meerwerkclaims van Geveke had betrekking op de aanleg van een zogenoemde gesloten damwand rondom de bouwput. Maar de meerkosten hadden ook betrekking op onder meer extra kosten voor het afvoeren van vervuilde grond, het droogstoken en hoge staalprijzen.

In de afgelopen jaren bleef het verschil van mening over de meerkosten na verschillende overleggen bestaan. Daarom legde Geveke een claim (inclusief BTW en aanvullende kosten) van 4,2 miljoen euro neer. Hiermee startte een juridische procedure om helderheid te krijgen over het verschil van inzicht.

In de afgelopen jaren is de gemeenteraad regelmatig geïnformeerd over deze kwestie. In de gemeentelijke begrotingen van de afgelopen jaren is deze kwestie steeds genoemd in de zogenoemde risicoparagraaf. De overeengekomen kosten die alsnog betaald gaan worden worden gedekt uit het buffer van de algemene reserve.