Gemeente Kaag en Braassem

Extra uitleg over de aanslag forensenbelasting 2010


Eind december 2010 hebben de forensen van onze gemeente Kaag en Braassem een aanslag forensenbelasting ontvangen. Bij het aanslagbiljet was een toelichting gevoegd. Naast de toelichting vindt u hieronder een extra uitleg, omdat er een verandering is ten opzichte van belastingjaar 2009.

Na de herindeling heeft de gemeente zich actief ingezet om alle bestanden zoveel mogelijk op orde te brengen. In 2010 waren de woonboten en de recreatieobjecten aan de beurt. Voor een groot aantal van deze objecten was nog géén WOZ-waarde bekend of was de WOZ-waarde onjuist.

Ook is naar aanleiding van een uitspraak van de Hoge Raad op 15 januari 2010 gebleken dat de meeste woonboten in de gemeente Kaag en Braassem roerende zaken zijn. Tot en met 2009 werden de woonboten als onroerende zaak gekenmerkt.

Alle woonboten en recreatieobjecten zijn door een taxateur opnieuw gewaardeerd. Bij de waardebepaling is de taxateur uitgegaan van het bedrag dat het object zou kunnen opbrengen op de waardepeildatum 1 januari 2009. De wet schrijft voor dat bij de waardebepaling moet worden uitgegaan van de veronderstelling dat het pand leeg verkocht en onmiddellijk in gebruik kan worden genomen. Dit is bijvoorbeeld bij woningen de vrije verkoopwaarde van het pand. Er mag dus geen rekening gehouden worden met onder meer het waardedrukkend effect van verhuur of erfpacht.

Kortom, het is mogelijk dat u voor meerdere jaren een aanslag forensenbelasting heeft ontvangen. Dit wordt veroorzaakt door het feit dat tot voor kort nog geen waarde van uw object bekend was. Tevens is het mogelijk dat de waarde van het recreatieobject sterk verschilt ten opzichte van het voorgaande belastingjaar. Dit wordt veroorzaakt doordat alle woonboten en recreatieobjecten dit jaar opnieuw zijn gewaardeerd. Daarbij is gebleken dat de waarde van het object voorheen niet juist was.
Â


* Toelichting aanslagbiljet forensenbelasting 2010.pdf (10,16 KB)

Zie het origineel