Wetterskip Fryslân

Wetterskip start bemaling polders

vrijdag, 31 december 2010

Wetterskip Fryslân start vandaag weer voorzichtig met de bemaling van de polders. Aan het einde van de dag zullen de meeste poldergemalen weer in werking zijn. Het dooit op dit moment, en er is in een aantal polders sprake van een snel stijgend peil. Het malen gebeurt voorzichtig, om schade aan oevers te voorkomen.

Het afstromen van de boezem via Dokkumer Nieuwe Zijlen, Harlingen en Zoutkamp wordt in het komende weekend hervat. Het uitstellen van het afstromen is mogelijk, omdat er nagenoeg geen neerslag is gevallen en het boezempeil 5 centimeter hoger staat dan normaal.

Onbetrouwbaar ijs

Door het malen ontstaat er stroming in het water. Daardoor slijt het ijs en kunnen er wakken ontstaan. Het ijs is daarom onbetrouwbaar geworden. Dat was op een aantal plaatsen ook al het geval doordat de wind gedraaid is. Draaiende wind geeft stroming in het water.

IJswegencentrale

Overal waar de gemalen aangezet worden wordt de plaatselijke ijswegencentrale geïnformeerd. De Friesche IJsbond is vanmorgen al op de hoogte gebracht van het besluit van het Wetterskip.