Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


Uur lang muziek uit oprichtingsjaar Oog op Morgen: 1976 31 december, 23.00 - 24.00 uur, Radio 1

HILVERSUM, 27 december - 1976 is het jaar dat NOS Met het Oog op Morgen werd opgericht. Om precies te zijn op 5 januari van dat jaar. In aanloop naar het 35-jarig bestaan, op 5 januari 2011, is er op oudejaarsdag een uur lang aandacht voor de muziek uit het geboortejaar van het Oog. Presentator en muziekkenner Chris Kijne neemt de luisteraar tussen 23.00 en 24.00 uur (Radio 1) mee terug naar de klanken van 1976.

1976 was het jaar waarin de jaren '60 hun definitieve muzikale einde vonden met het concert 'The Last Waltz', het afscheidsfeest van de legendarische Canadees-Amerikaanse rockgroep The Band. Daarna vercommercialiseerde de rock & roll enerzijds definitief in de disco en dook anderzijds de rebelse tak onder in de punk. In de uitzending doet Chris Kijne verslag vanaf "een muzikaal kruispunt" zoals hij het jaar 1976 zelf omschrijft. Zo horen we onder meer optredens van het afscheidsconcert van The Band, de punk-rockgroep Ramones en popband Blondie met nummers van hun debuut-elpees, Johnnie Taylor en Wild Cherry en natuurlijk de onvermijdelijke Eagles.

De muziekuitzending op 31 december is onderdeel van een aantal speciale NOS-uitzendingen in aanloop naar 5 januari 2011. Dan viert NOS Met het Oog op Morgen haar 35-jarig jubileum met een jubileumuitzending vanuit studio Desmet in Amsterdam. In die uitzending gaan de zeven vaste presentatoren onder leiding van Clairy Polak in debat over het nieuws en de journalistiek. De jubileumuitzending wordt muzikaal omlijst door de Haagse popband Gruppo Sportivo, die ook in 1976 het levenslicht zag.