Ingezonden persbericht


Persbericht

"De kinderen denken gewoon in het Nederlands"

Uniek interview met prinses Mathilde in Onze Taal

Nederlands leren was "niet gemakkelijk" voor prinses Mathilde, de vrouw van de Belgische kroonprins Filip. "Ik besef dat ik een Frans accentje heb; wellicht raak ik dat niet meer kwijt", aldus de prinses in een openhartig interview met VRT-journaliste Martine Tanghe, dat te lezen is in het januarinummer van het tijdschrift Onze Taal. Het feit dat prinses Mathilde Onze Taal te woord wilde staan, is zeer bijzonder te noemen: het Belgische koningshuis geeft zelden tot nooit interviews.

Nederlandse school

Hoewel Mathilde en Filip van huis uit Franstalig zijn, en er ook nu in het gezin vooral Frans gesproken wordt, bezoeken hun vier kinderen een Nederlandstalige school. Prinses Mathilde helpt hen bij het schoolwerk dan ook in die taal: "Het huiswerk is vanzelfsprekend in het Nederlands. Ik pas me daaraan aan. De kinderen denken gewoon in het Nederlands."

Voorleesmama

De prinses benadrukt in Onze Taal het belang van voorlezen, dat ze als "een intiem moment met de kinderen" ervaart. "Ik doe dat erg graag thuis, maar ook op school als voorleesmama, samen met andere moeders." Ook tijdens de Nationale Voorleesweek leest ze voor: "Op die manier kan ik helpen de leesvaardigheid van kinderen te verbeteren, onder meer die van kansarme kinderen die ook toegang tot boeken moeten krijgen."

Thuistaal

Ook vertelt ze over de Nederlandstalige boeken die ze leest, over haar contacten met de Nederlandse prinses Laurentien, over de Vlaamse taalvariant die 'tussentaal' wordt genoemd en over het nut van meertaligheid in een globaliserende wereld.

Het januarinummer van Onze Taal verschijnt op vrijdag 31 december, maar het interview is nu al te lezen via www.onzetaal.nl/prinsesmathilde.


---