Gemeente Brummen


Voorzorgsmaatregelen voor een veilige jaarwisseling

(Oorspronkelijke publicatie datum: 19-12-2010)

Elk jaar neemt de gemeente Brummen, in samenwerking met de politie, een aantal praktische voorzorgsmaatregelen om de jaarwisseling veilig te laten verlopen. Deze variëren van het afsluiten van ondergrondse containers tot het houden van extra toezicht op het afsteken van vuurwerk.

Ondergrondse containers
Van vrijdag 31 december 2010 tot zondag 2 januari 2011 zijn de ondergrondse milieustraten in de gemeente Brummen afgesloten. Dit om te voorkomen dat mensen er vuurwerk in gooien, met veel schade tot gevolg. Het gaat om de containers voor glas, kartonnen drankpakken, blik, textiel en papier. Kortom, de inworpopeningen die iedereen gratis kan gebruiken. De afvalcontainers voor restafval, die alleen met een pasje zijn te openen, blijven rondom de jaarwisseling wél gewoon bruikbaar. Op zondag 2 januari zijn alle containers weer gewoon geopend. Let op: plaats geen afval naast de afgesloten containers! De milieupolitie zal hier extra op controleren.

Afvalbakken
Voor de jaarwisseling worden overal in de gemeente Brummen de binnenbakken van de (bovengrondse) afvalbakken verwijderd. Dit om te voorkomen dat ze doelwit worden van vandalen.

Vuurwerk
Van woensdag 29 tot en met vrijdag 31 december is de verkoop van vuurwerk toegestaan. Er zijn drie officiële verkooppunten in de gemeente Brummen: de bouwmarkten Fixet in Brummen (Zutphensestraat) en Eerbeek (Loenenseweg) en de Gelderse vuurwerkhal in Eerbeek (Oranje Nassauplein). Vanaf vrijdagochtend 31 december 10 uur tot s nachts 2 uur (1 januari) mag vuurwerk worden afgestoken. De politie kan iedereen die zich niet aan deze regels houdt oppakken. Bij eenvoudige vuurwerkzaken verwijst de politie jongeren door naar Bureau Halt. Bij ernstige overtredingen maakt de politie een proces verbaal op en volgt geen Halt-verwijzing.

Opruimen vuurwerk
Vanaf maandag 3 januari ruimt de veegwagen het vuurwerkafval op de hoofdwegen op. Ook in het centrum van Brummen en Eerbeek en op wegen met veel vuurwerkafval komt de veegwagen langs. Inwoners worden ook opgeroepen om na de jaarwisseling de eigen stoep schoon te vegen. Niet alleen omdat dit er een stuk netter uit ziet, maar ook voor de veiligheid. Want de meeste vuurwerkongelukken gebeuren tijdens de eerste januarida-gen, als kinderen op zoek gaan naar niet-volledig afgestoken rotjes en pijlen.