Gemeente Rotterdam

20 december 2010

Opgepakte raddraaiers minimaal een nacht in de cel

Grootschalige inzet gemeente en politie tijdens jaarwisseling

Rotterdam luidt 2010 uit met een spectaculair vuurwerk op de Maas voor iedereen die Oud & Nieuw in de stad wil vieren. Tijdens de jaarwisseling zijn Politie, Stadstoezicht en de gemeente op verschillende fronten actief om alles ordentelijk te laten verlopen. Geweldplegers gaan direct een nacht de cel in en schade wordt rechtstreeks door de gemeente op de overlastgevers verhaald. Geweld tegen overheidspersoneel wordt niet getolereerd. Burgemeester Ahmed Aboutaleb: "Veel Rotterdammers verheugen zich op een mooi begin van 2011. De jaarwisseling moet voor iedereen veilig èn feestelijk zijn".

Inzet op verschillende fronten

Om geweldplegers af te schrikken en later te kunnen vervolgen is een aantal voertuigen van politie en hulpverleners uitgerust met camera's en zijn er speciale videoteams. Ook is in een aantal gebieden preventief fouilleren mogelijk. Om vernielingen te voorkomen schermt Stadstoezicht alle 2.400 parkeerautomaten af. Parkeren is dan gratis vanaf 31 december 12.00 uur tot 1 januari 12.00 uur. Roteb haalt containers en prullenbakken leeg en 800 ondergrondse huisvuil containers gaan dicht. De RET sluit op oudejaarsavond vanaf 20.00 uur alle metrostations af. Metro's, tram en bussen rijden dan niet meer. De Brandweer controleert horecazaken waar een feest is op brandveiligheid. Verder gaat de politie bij de circa zaken met een nachtontheffing langs om de exploitanten te wijzen op hun verantwoordelijkheid voor de veiligheid in en om hun zaak. 'Bekende' raddraaiers krijgen bezoek van de politie.

Misdrijven melden met opnames

Bewoners worden opgeroepen ook zelf een oogje in het zeil te houden. Bij het zien van vernielingen en geweld kan men 112 bellen. Bewoners kunnen ook opnames maken van misdrijven, mits dat hun eigen veiligheid niet in gevaar brengt. De beelden kan men via 0900 8844 opsturen. Bij rechtszaken kunnen de beelden als bewijs gebruikt worden. In een aantal wijken houden bewoners zelf toezicht.

Op Nieuwjaarsdag is de gemeente al vroeg in de weer om de schade te inventariseren en de straten schoon te maken. Justitie past (super)snelrecht toe. De gemeente verhaalt schade van vernielingen of geweld altijd op de daders. Ook doet de gemeente altijd aangifte van vandalisme.