Gemeente Noordwijkerhout


De jaarwisseling in Noordwijkerhout

De decembermaand is voor oud en jong een gezellige maand met tal van feestelijkheden en activiteiten binnen en buiten de deur. Aan de inwoners vragen wij mee te werken om deze dagen zo prettig en veilig mogelijk voor iedereen te laten verlopen. De gemeente heeft een aantal maatregelen getroffen om gevaar, schade en overlast tijdens de jaarwisseling te voorkomen. Hieronder treft u enkele van deze maatregelen aan.

Hulpdiensten

Politie, gemeenten en Justitie hebben vooraf afgesproken wat moet worden verstaan onder `Vriendelijk als het kan, streng als het moet'. De hulpdiensten willen zoveel mogelijk de ruimte laten om er een gezellig feest van te maken. Wanneer politie, brandweer en ambulancepersoneel echter optreden, moeten hun aanwijzingen worden opgevolgd. Geweld en agressie tegen hulpverleners wordt niet getolereerd.

Vernielingen

Schade betalen of erger
Vernielingen horen niet bij feestvieren. Degene of de groep die toch vernielingen heeft aangericht, bijvoorbeeld door het in brand steken van asfalt, krijgt een rekening van de gemeente gepresenteerd. Zo nodig zal wordt een invorderingsprocedure opgestart.

Vuurwerk

Zwerfvuurwerk: ruim het zelf op
Vuurwerk geeft risico's. Ga hier verantwoord mee om. Illegaal vuurwerk is gevaarlijk en verboden. Cijfers tonen aan dat bijna de helft van de vuurwerkslachtoffers vallen op Nieuwjaarsdag. Jongeren in de leeftijd van 10 tot 19 jaar rapen op 1 januari zwerfvuurwerk (voetzoekers) op van de straat en steken dit opnieuw af, met alle gevolgen van dien. De oplossing ligt voor de hand: als de straten op 1 januari 's ochtends vuurwerkvrij zijn, vinden de jongeren geen zwerfvuurwerk om mee te stunten.

Halt-straf voor jongeren

Ondanks alle campagnes zijn er nog steeds jongeren die buiten de toegestane tijd vuurwerk afsteken. Vaak gaat dit om de gevaarlijke en daarom verboden strijkers. Jongeren die door de politie worden aangehouden wegens een vuurwerkovertreding krijgen een Halt-straf. In geval van eerdere overtredingen zullen zij zich moeten verantwoorden voor de strafrechter.

Preventieve acties

In aanloop naar de jaarwisseling zullen over het gehele dorp glas, kunststof- en papiercontainers worden geleegd en vergrendeld. Binnen het gebied in de ring Victoriberg, Herenweg, Koninginneweg, Viaductweg en Kerkeland worden de wijkafvalcontainers afgesloten en de GFT-containers van 240 liter op 31 december 2010 verwijderd. Op 3 januari 2011 worden deze teruggeplaatst. Tevens worden de binnenmantels uit de afvalbakjes verwijderd. Installaties of tijdelijke bouwwerken zonder vergunning zijn niet toegestaan.

Tot slot

Bij alles geldt: doe het tot plezier van anderen, voorkom verwonding, vernieling en overlast. Fijne feestdagen en een goede jaarwisseling gewenst.