Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - maandag 27 december 2010

Maatregelen voor een gezellige jaarwisseling

Om de jaarwisseling in Amersfoort feestelijk en gezellig te laten verlopen, worden diverse maatregelen genomen. Gemeente, politie, brandweer, jongerenwerk en andere betrokken organisaties hebben de handen ineen geslagen om de stad goed voor te bereiden op oud en nieuw.

De afgelopen jaren is de jaarwisseling in Amersfoort relatief rustig verlopen. Het aantal vernielingen nam af en er was geen sprake van ernstige verstoring van de openbare orde. Het merendeel van de voorbereidingen en maatregelen zijn daarom voortgezet. Politie en brandweer
De politie heeft extra mensen op straat tijdens de jaarwisseling, maar ook in de periode daarvoor. Er is extra aandacht voor vernielingen en overlastmeldingen van vuurwerk. Net als voorgaande jaren voert de politie speciale controles uit om mogelijke opslag en verkoop van illegaal vuurwerk in Amersfoort aan te pakken. Ook worden potentiële raddraaiers benaderd en aangesproken. Tijdens oud en nieuw trekken politie en brandweer samen op bij surveillances en het nalopen van brandmeldingen. Stadstoezicht levert, in overleg met de wijkagenten, ook extra inzet in de weken voorafgaand aan de jaarwisseling en in de nacht van 31 december.

Materialen opruimen
De gemeente heeft twee weken geleden scholen, bouwbedrijven, aannemers en (openbare) instellingen aangeschreven met het verzoek om risicovolle materialen (waaronder papier, hout en stenen) niet buiten te laten liggen rond de feestdagen. En de gemeente vraagt, net als vorig jaar, ook aan bewoners rond scholen om tijdens de schoolvakantie extra op te letten om vernielingen aan schoolgebouwen te beperken. Op een aantal locaties worden rond oud en nieuw tijdelijk afvalcontainers (glas, papier, plastic) weggehaald of afgesloten, om vernieling of brandstichting te voorkomen. Voor een brandveilige omgeving kunnen bewoners een opslag van brandbare materialen of grote hoeveelheden (illegaal) vuurwerk in hun buurt, melden bij de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Bureau Halt
Medewerkers van bureau Halt gaven dit jaar vuurwerklessen in de eerste en tweede klassen van het voortgezet onderwijs in de Amersfoort. De lessen zijn bedoeld om jongeren voor te lichten over de risico's en de gevolgen van het onverantwoord omgaan met vuurwerk en om ze te wijzen op hoeveel overlast vuurwerk kan veroorzaken. Daarnaast is er ook aandacht voor de wettelijke regels en de straf die jongeren bij Halt kunnen krijgen. Met een directe lik-op-stukaanpak zullen zij hun werkstraf zo veel mogelijk uitvoeren in de periode van de feestdagen en bij voorkeur op de locatie waar zij de schade hebben aangericht.

Feesten voor jongeren
In de sporthal in Schuilenburg (Leonorehof 1) wordt voor jongeren, net als de afgelopen twee jaar, vanaf 18.00 uur een New Year's Fight Night kickboksgala gehouden met onder andere Yasin Hamoud vs Ilias Hammouche. Ook wordt er een capoeirademonstratie gegeven. De sporthal gaat open om 16.30 uur en de entree is 10 euro. In Amersfoort-Noord wordt langs de Hoolesteeg (bij het voetbalveld VVZA) van 23.00 tot 3.00 uur het gratis dansfeest DanceTo2011 gehouden voor jongeren, met dj's Twinnie, Row Sunshine, Wazza en Rebounce. De avond wordt gehost door Mc Bop en de toegang is gratis. Meer informatie staat op www.danceto2011.hyves.nl of volg www.twitter.com/danceto2011. Jongeren zijn via het jongerenwerk van de Stichting Welzijn Amersfoort betrokken bij de voorbereiding en organisatie van beide feesten.

Live cameratoezicht
In Amersfoort hangen camera's op de volgende locaties: Noordewierweg, Meridiaantunnel, Lavendelstraat, Hof, Lieve Vrouwekerkhof, Kleine Haag, Stationsplein en Neptunusplein. Rond de jaarwisseling zullen de beelden van alle camera's live bekeken worden. In geval van calamiteiten kan de politie dan direct actie ondernemen. Indien nodig zullen de beelden van de camera's ook achteraf gebruikt worden bij het opsporen van vandalen.

Meld vandalisme
In de aanloop naar oud en nieuw, neemt het aantal vernielingen aan bushokjes, prullenbakken, lantaarnpalen en ander straatmeubilair toe. Daarom wordt de campagne 'Meld vandalisme' van de afgelopen twee jaar ook dit jaar ingezet. De campagne is een initiatief van de gemeente Amersfoort in samenwerking met de politie. Op de campagneposters staan alle telefoonnummers om vernielingen zo snel mogelijk te kunnen melden. Zo kan schade worden hersteld of opgeruimd en kunnen daders sneller worden opgepakt door de politie. Bij het zien van een vernieling mag het alarmnummer 112 worden gebeld om de pakkans van dader(s) te vergroten. Vernielers moeten dan zelf de rekening betalen voor de schade die ze hebben aangericht.

Bushokjes
Voor het herstellen of verwijderen van vernielde materialen is de gemeente verantwoordelijk. Als ruiten van bushokjes rond de feestdagen worden vernield, zullen deze pas na de feestdagen vervangen worden, om herhaling van vernieling te voorkomen. Het glas zal wel worden opgeruimd. Sommige vernielingen zijn echter niet bij de gemeente bekend en dan is alertheid van bewoners erg waardevol. Via de gemeentelijke informatiepagina's en op de website van de gemeente zijn de bekende contactgegevens verspreid.

Vreugdevuren
Om redenen van veiligheid en schadebeperking zijn vreugdevuren op oudejaarsavond alleen toegestaan op zes plaatsen waar speciale zandplaten zijn aangelegd: aan de Noordewierweg ter hoogte van de Emmaüskerk (Soesterkwartier), op de kruising Miereveldstraat/Frans Halsstraat (Vermeerkwartier), Hertenstraat/Wolvenstraat (Leusderkwartier), Verdistraat (Randenbroek), Kwekersweg (Koppel) en op het veldje naast de brug aan de Scheltussingel (Kruiskamp).

Lik-op-stukbeleid
Net als de afgelopen jaren treedt het OM ook tijdens de komende jaarwisseling hard op tegen veroorzakers van ongeregeldheden. Zoveel mogelijk wordt lik-op-stukbeleid toegepast. In het arrondissement Utrecht worden supersnelrechtzittingen gehouden. Het OM zal zwaardere straffen eisen.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort