Politie Twente

Twentse hulpdiensten en OM zetten in op veilige jaarwisseling

Het einde van 2010 nadert en de regio Twente maakt zich op voor een feestelijke en vooral veilige jaarwisseling. Lokaal zijn tussen hulpdiensten, het OM en de verschillende gemeenten afspraken gemaakt om de jaarwisseling zo veilig mogelijk te laten verlopen. De politie treedt streng op bij vuurwerkoverlast, gebruik van illegaal vuurwerk, vernieling, openlijk geweldpleging, geweld tegen hulpverleners en andere personen. Politie Twente zet extra personeel in, er wordt intensief samengewerkt met de brandweer en bij incidenten wordt gezamenlijk opgetreden. Cameratoezicht en videoteams zijn actief en de politie houdt tijdens de jaarwisseling een aantal plekken in de regio extra in de gaten.

(Illegaal) vuurwerk

Vuurwerk is onderdeel van een feestelijke jaarwisseling. Maar vuurwerk is ook de grootste oorzaak van soms ernstige verwondingen (zoals oogletsel), overlast voor mens en dier en ernstige vernielingen aan straatmeubilair (bushokjes/verkeersborden). De schade is nog altijd onaanvaardbaar hoog. Om gevaarlijke situaties te voorkomen doen we ook een beroep op u! Weet u iets over handel in illegaal vuurwerk? Of ziet u verdachte situaties of veel 'verkeer' in en rond loodsen of andere opslagruimten waar normaal niemand komt? Treft u in een woning opgeslagen (illegaal) vuurwerk aan? Allemaal voorbeelden van situaties waarin u ons kunt helpen door melding te maken! Liever één keer een extra controle voor de zekerheid, dan niks doen, met alle mogelijke gevolgen van dien. Melding doen bij Politie Twente kan via het nummer 1-1-2 in spoedsituaties, via het algemene telefoonnummer 0900-8844. Doet u liever anoniem melding? Dit kan via Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Veilig omgaan met vuurwerk
U kunt vuurwerk kopen bij de legale verkooppunten. Koop bij voorkeur vuurwerk met een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing. Lees vóór het afsteken de gebruiksaanwijzing! Gebruik nooit lucifers of een aansteker, maar gebruik een aansteeklont. Bij het afsteken van vuurwerk is het belangrijk dat u dit op een veilig plaats doet. Zorg er daarom voor dat u minimaal vijftig centimeter uit de buurt van brandbare materialen blijft. Zet vuurpijlen in met zand gevulde flessen. Steek een 'weigeraar', nat vuurwerk of vuurwerk met afgebroken lont nooit opnieuw aan. Laat afgestoken vuurwerk vallen en loop weg. Ruim het de volgende dag pas op, als het uitgedoofd en afgekoeld is. Gooi nooit met brandend vuurwerk, dit is gevaarlijk voor u zelf en uw omgeving. Om eventuele schade te beperken adviseert Brandweer Twente om tijdens de jaarwisseling ramen, deuren en brievenbussen te sluiten.
Opgepakt? Naar Halt!

Jongeren die door de politie zijn aangehouden voor o.a. te vroeg of gevaarlijk afsteken, vernielen of het bezit van illegaal vuurwerk, gaan naar Halt. Halt zet hen zo snel mogelijk aan het werk nadat er eerst een 'goed gesprek' met de jongere en zijn of haar ouders is gevoerd. Meer weten? Kijk op www.halt.nl
Lik-op-stuk-beleid tijdens de jaarwisseling

Net als in 2009 en 2008 wordt er ook tijdens de komende jaarwisseling hard opgetreden tegen wie de feestelijkheden verstoort. Zoveel mogelijk wordt lik-op-stuk-beleid toegepast. Afhankelijk van de ernst van het feit ontvangt iemand direct een transactie, wordt voorgeleid, gaat naar de snelrechtzitting op 10 januari. Kortom, wie strafbare feiten pleegt tijdens de jaarwisseling, weet waar hij aan toe is als hij het politiebureau verlaat.
Hogere straffen Oud & Nieuw en geweld tegen hulpverleners

De strafeis zal in alle Oud & Nieuw-zaken 75 procent hoger liggen dan anders. Ook kan door de rechter huisarrest voor de volgende jaarwisseling opgelegd worden. Door toepassing van hogere straffen wil het OM een signaal afgeven dat geweld of vernieling tijdens de jaarwisseling niet geaccepteerd wordt.

Hulpverleners en andere mensen met een publieke taak leveren een belangrijke bijdrage aan een veilige jaarwisseling. Nu vorderen officieren van justitie al een straf die 150% hoger ligt dan in reguliere geweldszaken. Dat gaat per 31 december 2010 omhoog naar 200%. Die verdere verhoging is één van de afspraken uit het regeerakkoord. De verdere verhoging betekent dat met ingang van oudejaarsdag de officier van justitie een drie keer hogere straf zal eisen als er agressie of geweld is gepleegd tegen politiemensen, ambulancepersoneel, brandweer en andere gezagsdragers. Deze maatregel blijft ook na de jaarwisseling van kracht.

Campagne Nederland Veilig

In de strijd tegen agressie en geweld tegen hulpverleners voert het ministerie van Binnenlandse Zaken een landelijke massamediale campagne 'Meer veiligheid op straat. Aanleiding van deze campagne is het hoge aantal meldingen en incidenten van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak, ook tijdens de jaarwisseling. Met televisie- en radiocommercials en interactieve banners wordt een beroep gedaan op iedereen die getuige is van agressie en geweld. Meer weten? http://www.nederlandveilig.nl/veiligheidopstraat/

-----------------------



Politie Twente