Gemeente Brummen


Burgemeester roept op tot mooie en veilige jaarwisseling

(Oorspronkelijke publicatie datum: 26-12-2010)

Een mooie jaarwisseling, waarbij iedereen in de gemeente Brummen veilig de straat op kan om het nieuwe jaar te verwelkomen. Dat wenst burgemeester Niels Joosten voor oud en nieuw. Zo kunnen we 2011 beginnen zonder hoge kosten door vandalisme en vernieling. En houden we aan het eind van het jaar misschien wel geld over om leuke dingen van te doen voor alle inwoners. Oud en nieuw moet voor iedereen een feestelijke gebeurtenis zijn. Dat vraagt om wederzijds begrip. Traditioneel gaat de jaarwisseling gepaard met het afsteken van vuurwerk. Maar hierbij kun je wel rekening houden met anderen.

Extra ogen en oren
We vinden het heel vervelend als mensen tijdens de jaarwisseling bang zijn om de straat op te gaan, geeft burgemeester Joosten aan. En natuurlijk willen we vernielingen en overlast zoveel mogelijk voorkomen. Daarom zetten we extra ogen en oren in. Dat doen we in de vorm van extra politie, al dan niet in burger. Daarnaast hebben we een beveiligingsbedrijf ingeschakeld om extra toezicht te houden op bijvoorbeeld openbare gebouwen, bushokjes en dergelijke. En ten slotte zetten we dit jaar ook elektronische ogen in: op twee plekken in de gemeente komt camerabewaking. Het gaat om de omgeving van het speelveldje aan de Wethouder Sandersstraat in Eerbeek en om het Marktplein in Brummen. Want dit moeten juist plekken zijn waar mensen gezellig samen het nieuwe jaar in kunnen luiden. Dankzij de cameras houden we zicht op wat er gebeurt. Hiermee willen we overlast voorkomen. En als er toch wat gebeurt, weten we op wie we de schade kunnen verhalen.

Feest zonder vernielingen
Burgemeester Joosten vertrouwt er op dat inwoners samen zorgen voor een leuke en veilige jaarwisseling. Oud en nieuw moet een feest zijn voor iedereen. Als gemeente leveren we dit jaar overigens geen bijdrage voor een nieuw-jaarsfeest in De Bhoele, dat werd georganiseerd om overlast op straat te voorkomen. Dit feest ging steeds meer geld kosten vanwege allerlei veiligheidsmaatregelen. Bovendien zijn de schadebedragen niet navenant gedaald, geeft hij aan. Het herstellen van vernielde bushokjes, prullenbakken et cetera kost veel geld. Als iedereen nu dit jaar laat zien te kunnen feestvieren zonder de boel te vernielen, hebben we volgend jaar misschien weer geld over. In overleg met jongeren en wijkraden kunnen we dan wellicht weer een bijdrage leveren aan mooie feestjes op verschillende plekken in de gemeente.

Toezicht op vuurwerk
Om de jaarwisseling in goede banen te laten lopen, is ook de politie Noord- en Oost-Gelderland actief. Met extra politie op straat en in de aanloop naar oudejaarsdag ook extra toezicht op het afsteken van zwaar en illegaal vuurwerk. Dit wordt in beslag genomen en overtreders kunnen rekening op een bekeuring. Minderjarigen verwijst de politie door naar bureau Halt voor een alternatieve straf. Schade wordt verhaald op de daders of hun ouders. Dat geldt ook voor andere vernielingen. Gedupeerden moeten dan wel aangifte doen. Dit kan in de meeste gevallen via internet: www.politie.nl. Of op het politiebureau na telefonische afspraak via 0900-8844.

Iedereen kan bijdragen
Naast het veilig afsteken van vuurwerk en maatregelen om schade te voorkomen, kan iedereen nog een belangrijke bijdrage leveren aan een veilig nieuwjaarsfeest. Bijvoorbeeld door elkaar aan te spreken op ongewenst gedrag en direct de politie te waarschuwen bij vernieling of geweld. Bij spoed via 112, anders via 0900-8844.

Tot slot nog de belangrijkste wens van Niels Joosten voor alle inwoners van de gemeente Brummen: Een mooie jaarwisseling en een heel gelukkig 2011!