Gemeente Wijdemeren


Verknal het niet


Oud en Nieuw verloopt in Wijdemeren meestal in een feestelijke en gezellige sfeer. Helaas gaat het af en toe mis. Dan vinden er in de aanloop naar en tijdens de jaarwisseling vernielingen plaats.

De dader betaalt.
Houd de jaarwisseling gezellig, verniel niets, want je krijgt de rekening gepresenteerd. Meld vernielingen direct want dat verhoogt de pakkans en ruim uw eigen vuurwerkafval op. Oud en Nieuw moet vooral een gezellig feest zijn. Andermans spullen vernielen hoort daar niet bij. Bovendien krijg je zelf de rekening gepresenteerd. En die kan behoorlijk oplopen. Het vervangen van een vuilnisbak bijvoorbeeld kost al ongeveer 220 euro.

Knal met beleid
Zoek een geschikte plek om het vuurwerkaf te steken. Ouderen, kleine kinderenen dieren kunnen vaak minder goed tegen het geknal. Hou daar rekening mee. Knal niet op plekken waar veel mensen zijn, zoals winkelcentra.

Vuurwerkverbod
Voorgaande jaren was er veel schade aan scholen en sportcomplexen. Om die reden hebben burgemeester en wethouders besloten om het afsteken van vuurwerk op deze plekken te verbieden.

Brandbare materialen
Zorg er voor dat er geen brandbare materialen voor het grijpen liggen. Vreugdevuren veroorzaken elk jaar weer overlast en schade. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren. De brandweer en politie treden op als zij van mening zijn dat een vreugdevuur buiten proporties is en een gevaar oplevert voor de omgeving. Melden helpt. De gemeente doet altijd aangifte van vernielingen in de openbare ruimte en verhaalt, na uitspraak van de rechter, alle schade direct op de daders. Bij minderjarige daders zijn de ouders aansprakelijk. Als u getuige bent van vernielingen, maak daar dan meteen melding van bij de politie. Met uw hulp is de pakkans een stuk groter. Als elke seconde telt, belt u het alarmnummer 112. Voor zaken die minder spoed vragen, belt u 0900 - 8844 (lokaal tarief).

Openlijk drankgebruik
Onlangs is de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening in werking getreden.Daarin is onder meer opgenomen dat het het verboden is om in het openbaar alcoholhoudende drank te gebruiken als dit gepaard gaat met gedragingen die de openbare orde verstoren. Dit verbod is tijdens de jaarwisseling een middel om op te treden tegen baldadigheid en overlast in combinatie met alcohol.

(29-12-2010)