Gemeente Alkmaar


Brandweer Alkmaar start pilot TS4

Alkmaar, 13 oktober 2010

Om de dekking van 80% te behalen start Brandweer Alkmaar vanaf 3 januari 2011 met de pilot TS4 (flexibele bezetting van de tankautospuit). Hierdoor kunnen de vrijwilligers bij de brandweer betrokken blijven bij de invulling van de eerste uitruk. De Alkmaarse pilot is gelinkt aan het landelijke project Variabele Voertuigbezetting.

Met de pilot TS4 wordt bereikt:

* dat gedurende 24 uur per dag in 80% van het aantal meldingen de brandweer de incidentlocatie bereikt binnen de geldende normtijd;
* dat de eerste uitruk wordt verzorgd vanaf de Helderseweg door beroepsmedewerkers en vrijwilligers in een voltijdse bezetting op de kazerne Centrum en

* dat er vanaf de posten Koedijk en Oudorp wordt uitgerukt door middel van vrije instroom.

De veiligheid van brandweermedewerkers staat voorop. Door te kiezen voor de juiste werkwijze, de wijze van optreden bij risico's en het juist instrueren en informeren van medewerkers worden de risico's tot een aanvaardbaar niveau teruggebracht. In het implementatieplan Pilot TS4 is de werkwijze opgenomen.

In het voorbereidingstraject is veel aandacht voor opleiding, training en het organisatorisch wijzigen van de uitruk. Tijdens de voorbereiding worden de inzichten voor verbetering en opgedane ervaringen direct verwerkt in de volgende fase van voorbereiding. Dit alles krijgt tijdens de pilot TS4 zijn vervolg in de vorm van evaluatie en bijsturing. Tenslotte is er in het implementatieplan een 'fallback' scenario opgenomen. Op elk moment dat daar aanleiding toe is kan de organisatie teruggrijpen op de 'oude vertrouwde' werkwijze met de TS6. Zo is geborgd dat de pilot TS4 op een verantwoorde wijze ingevoerd wordt en veilig verloopt.