KRO

Nieuwe reeks Spoorloos start in Zuid-Afrika

Uitzenddatum: 03/01/2011

De vele aandacht voor Zuid-Afrika afgelopen zomer, door het WK voetbal, leidde bij KRO Spoorloos tot een forse toename van het aantal zoekers waarin dat land centraal staat. Vandaar dat de nieuwe Spoorloos-reeks opent met een uitgebreide Zuid-Afrikaanse zoektocht voor de zusjes Ina en Daleen die in 1963 door hun Zuid-Afrikaanse moeder zijn afgestaan aan Nederlandse familie.

Het verhaal van de zusjes begint in het rampjaar 1963, als hun Limburgse vader Jacques werkend in een Zuid-Afrikaanse mijn zichzelf per ongeluk opblaast met een staaf dynamiet. Zijn vrouw Kotie is op dat moment in verwachting van hun derde kind. Nadat ze bevalt van een zoon blijkt ze de zorg voor drie kinderen niet aan te kunnen. Familie van de omgekomen Jacques treft de kinderen in kommervolle toestand aan.

Ina en Daleen worden daarop weggehaald bij hun moeder en in Nederland ondergebracht bij een tante. Hun broertje blijft achter in Zuid-Afrika. Ina en Daleen kennen hier een gelukkige jeugd, en ze beschouwen hun tante als hun moeder. Het contact met Kotie wordt verbroken. Twintig jaar geleden stuurde Kotie een brief naar haar dochters in Nederland. Ina en Daleen besloten de brief echter niet te beantwoorden omdat ze zo'n negatief beeld van hun moeder hadden. Wel hebben ze de brief altijd bewaard. Toen Ina en Daleen onlangs de brief nog eens lazen, drong pas tot hen door hoe vriendelijk de toon is die hun moeder Kotie koos. Ze kregen spijt en probeerden alsnog hun moeder te traceren, wat niet lukte. Het is zelfs de vraag of ze nog leeft. Derk Bolt gaat voor hen op pad in Zuid-Afrika.

Maandagavond 3 januari 20.30 uur op Nederland 1.