KRO

KRO Detectives: Millennium trilogie in zes delen

Uitzenddatum: 03/01/2011

Zes jaar na zijn dood leeft het werk van Stieg Larsson meer dan ooit. Zowel in boekvorm als verfilmd is zijn Millennium-trilogie uitgegroeid tot een wereldwijde hit. Ook in Nederland is de Zweedse misdaadauteur razend populair. De KRO programmeert de drie films in televisiepremière als een zesdelige reeks die uitgezonden wordt in de eerste week van 2011 dagelijks van maandag 3 januari tot en met zaterdag 8 januari om 22.00 uur op Nederland 3. Het gaat hier om de uitgebreide versie met niet eerder vertoonde beelden. In totaal zes afleveringen van 90 minuten.

Stieg Larsson (1954 - 2004) was eigenlijk journalist. Hij schreef zijn 2000 pagina's tellende Millennium-trilogie in zijn vrije tijd en overleed kort voor de uiteindelijke publicatie van de drie boeken. De trilogie over Mikael Blomkvist, onderzoeksjournalist bij het tijdschrift Millennium, en computerhacker Lisbeth Salander werd een eclatant succes. Larsson werd meermaals postuum bekroond en was in 2008 wereldwijd de op een na best verkochte schrijver. In totaal gingen zijn boeken al ruim 20 miljoen keer over de toonbank.

Een verfilming kon dan ook niet uitblijven. De rechten werden gekocht door Yellow Bird, het productiehuis van die andere Zweedse topschrijver Henning Mankell. De films werden alle drie uitgebracht in 2009. De hoofdrollen worden gespeeld door Michael Nyqvist en Noomi Rapace. Vooral die laatste maakt furore als de geniale hacker en getormenteerde en rebelse punker Lisbeth Salander.

KRO Detectives: Millennium aflevering 1 Mannen die vrouwen haten deel 1 Maandag 3 januari 22.00 uur Nederland 3
Mikael Blomkvist is een kritische onderzoeksjournalist van het tijdschrift Millennium. Hij is tijdelijk op non-actief geplaatst na een veroordeling wegens laster tegen een Zweedse industrieel. Hij gaat dan ook graag in op het verzoek van de rijke zakenman Henrik Vanger om diens familiegeschiedenis te schrijven. In de eerste film, `Mannen die vrouwen haten' maken we kennis met Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist), een kritische onderzoeksjournalist van het tijdschrift Millennium. Blomkvist, een veertiger, is tijdelijk op non-actief is geplaatst na een veroordeling wegens laster tegen een Zweedse industrieel. Hij gaat dan ook graag in op het verzoek van de rijke zakenman Henrik Vanger (Sven-Bertil Taube) om diens familiegeschiedenis te schrijven. Mikael ontdekt al snel dat de familiekroniek eigenlijk maar een excuus is om hem te laten onderzoeken wat er gebeurd is met Vangers nicht Harriet, die 40 jaar geleden op 16-jarige leeftijd verdwenen is. Dat gebeurde op het eiland Hedeby, waar Henrik ook nu nog woont, in een oud en donker landhuis.
Het eiland was op de dag van de verdwijning hermetisch afgesloten door een ongeval op de enige brug naar het vasteland. Daarom is Henrik ervan overtuigd dat één van zijn vele familieleden die net als hij op het eiland verbleven (en er ook nu nog wonen), iets te maken heeft met de verdwijning.
En zo belandt Mikael in het midden van de gure Zweedse winter op het afgelegen eiland. Daar komt hij in contact met Lisbeth Salander (Noomi Rapace), een getroebleerde maar superintelligente computerhacker. De 25-jarige Lisbeth heeft tattoos en piercings, is klein en tenger, maar als het nodig is, kan ze verbazend goed haar mannetje staan. Vreemd genoeg blijkt ze bijzonder veel te weten over

KRO Detectives: Millennium aflevering 2 Mannen die vrouwen haten deel 2 Dinsdag 4 januari 22.00 uur Nederland 3
Journalist Mikael Blomkvist en computerhacker Lisbeth Salander gaan verder op zoek naar wat er gebeurd is met Harriet Vanger, die 40 jaar geleden op 16-jarige leeftijd verdwenen is.

KRO Detectives: Millennium aflevering 3 De vrouw die met voorspeelde deel 1
Woensdag 5 januari 22.00 uur Nederland 3
Sinds het onderzoek naar de zaak Vanger is een jaar voorbijgegaan. Dag Svensson, een jonge journalist bij Millennium, bereidt een artikel voor over prostitutie en mensenhandel in Zweden. Maar vooraleer hij het stuk kan publiceren, wordt hij samen met zijn vriendin doodgeschoten. Op het moordwapen staan vingerafdrukken van Lisbeth Salander. Haar voogd Nils Erik Bjurman - Lisbeth wordt juridisch als emotioneel `onbekwaam' beschouwd - is kort daarvoor met hetzelfde wapen vermoord. Lisbeth is dan ook de hoofdverdachte en de politie zit haar op de hielen. Mikael Blomkvist gelooft zijn oren niet wanneer hij verneemt dat zijn onderzoekspartner in de zaak Vanger nu zelf van moord wordt beschuldigd. Commissaris Jan Bublanski waarschuwt Mikael zich niet met de zaak te bemoeien. Maar de journalist blijft geloven in Lisbeths onschuld en probeert haar te vinden voor ze door de politie wordt opgepakt...

KRO Detectives: Millennium aflevering 4 De vrouw die met vuur speelde deel 2
Donderdag 6 januari 22.00 uur Nederland 3
Journalist Mikael Blomkvist zet alles op alles om de onschuld te bewijzen van zijn vroegere onderzoekspartner Lisbeth Salander. De rebelse jonge vrouw wordt beschuldigd van drievoudige moord. Het wordt steeds duidelijker dat de mysterieuze Zala de spin is in het web waarin ook Lisbeth is vastgeraakt. KRO

Detectives: Millennium aflevering 5 Gerechtigheid deel 1 Vrijdag 7 januari 22.00 uur Nederland 3
Nadat Lisbeth Salander een moordaanslag heeft overleefd, wordt ze in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, net als de man die haar heeft aangevallen en die de hoofdschuldige is voor haar duistere, pijnlijke verleden: Alexander Zalachenko. Salander wordt gezocht voor moord en in de media afgeschilderd als een psychopaat, moordenaar en satanist. Alleen journalist Mikael Blomkvist is overtuigd van haar onschuld. Maar hoe kan hij Lisbeth helpen?

KRO Detectives: Millennium aflevering 6 Gerechtigheid deel 2 Zaterdag 9 januari 22.00 uur Nederland 3
Lisbeth Salander wordt gezocht voor moord en in de media afgeschilderd als een psychopaat, moordenaar en satanist. Alleen Blomkvist is overtuigd van haar onschuld. Hij ontdekt de relatie tussen de vrouwenhandel, het verleden van Salander en de Zweedse veiligheidsdienst, en wil daarover in zijn blad Millennium publiceren. Maar daarvoor heeft hij de hulp van Lisbeth nodig en die vertrouwt niemand meer, zeker Blomkvist niet, die haar als enige veel te goed kent. Uiteindelijk moet ze voor de rechtbank verschijnen. Zal het recht zegevieren?

KRO Detectives: Millennium trilogie in zes delen datgelijks van maandag 3 januarie tot en met zaterdag 8 januari om 22.00 uur op Nederland 3

Programma

KRO Detectives

Meer informatie

Voor persvragen/ interviewverzoeken: