Waterschap Dommel

jeugdbestuurslid

Waterschap De Dommel blij met jeugdbestuurslid

Publicatiedatum : 28 december 2010

In 2010 is het eerste nationale jeugdwaterschapsbestuur opgezet. Het is een groep jongeren tussen de 12 en 18 jaar die de verschillende waterschappen in Nederland vertegenwoordigen. Het jeugdwaterschap wil ervoor zorgen dat jongeren meer betrokken worden bij waterbeheer in ons eigen land. Waterschap De Dommel had tot op heden nog geen jeugdlid gevonden. Na wat extra publiciteit hebben zich recent twee geschikte kandidaten aangemeld. De keuze is gevallen op Laurien Broeders. Zij gaat in 2011 Waterschap De Dommel als jeugdbestuurslid vertegenwoordigen.

Laurien Broeders

Peter Glas: "Het was lastig om uit twee goede kandidaten te moeten kiezen. Beide zijn enthousiaste 13-jarigen. Laurien gaf de doorslag met haar enthousiasme en ze is gewend om publiekelijk op te treden. Met de andere kandidaat, Joeri Renes, is afgesproken dat hij in 2012 het stokje van Laurien overneemt. Joeri is een echt buitenmens en heeft veel verstand van de natuur en vissen".

Laurien woont in Boxtel en zit in de brugklas van het VWO. "Ik heb er heel veel zin in. Het is ook wel een beetje spannend. Ik ben opgegroeid met verhalen over water en de watersnoodramp die mijn opa's hebben meegemaakt. Mijn overgrootmoeder van 97 jaar heeft verteld over het feit dat delen van Boxtel vroeger regelmatig onder water liepen. Dat is nu gelukkig door het werk van het waterschap verleden tijd. Het lijkt me leuk om over dit soort onderwerpen landelijk en lokaal mee te denken en vooral om het bij leeftijdsgenoten onder de aandacht te brengen".

Rol van het jeugdbestuur

Landelijk is door de Unie van Waterschappen, overkoepelend orgaan van alle Nederlandse waterschappen, het initiatief opgepakt om een jeugdwaterschapsbestuur op te zetten. Zowel bij de Unie als bij de individuele waterschappen zit nu een volwassen bestuur dat zich bezighoudt met de hoofdlijnen van het beleid van het waterschap en neemt daarover besluiten. Maar hoe denkt de jeugd over waterbeheer in ons land? Het jeugdwaterschapsbestuur bestaat nu bijna 1 jaar. Het heeft al veel goede, frisse en nieuwe inzichten opgeleverd. Recent is er een manifest opgeleverd. Hierin staat aangegeven hoe de waterschappen de jeugd bewust kunnen maken van het feit dat het niet zo vanzelfsprekend is dat wij veilig, met droge voeten en schoon water in Nederland kunnen leven en hoe het werk van de waterschappen bij de jeugd om de aandacht kunnen brengen. De doorvertaling hiervan binnen Waterschap De Dommel is een van de klussen voor Laurien.