Rechtbank Rotterdam


Uitspraken windturbineparken Helmveld en Callantsoog-Noord

Bij de rechtbank Rotterdam worden alle procedures over windturbineparken op de Noordzee behandeld. Op 30 december zijn de eerste uitspraken gedaan.

De uitspraken van vandaag gaan over weigering van vergunning aan Eneco voor de offshore windturbineparken Helmveld (137 turbines) en Callantsoog-Noord (101 turbines). Die parken waren beide gepland in de Exclusieve Economische Zone in de Noordzee op een afstand van ca. 40 kilometer uit de kust. Eneco vindt de weigering onterecht en onjuist en was daartegen in beroep gekomen. De rechtbank heeft geoordeeld dat de weigering terecht is.

De vergunning was door de minister van Infrastructuur en Milieu om twee redenen geweigerd. Allereerst vanwege de kolonie Kleine mantelmeeuwen op Texel. Dat is een beschermde vogelsoort, waarvan de minister aantasting van de populatie vreesde.

Ook zou realisatie van de windturbineparken op die plek onaanvaardbare gevolgen hebben voor de bereikbaarheid met helikopters van de olieplatforms die daar in de zee liggen. Daarbij spelen veiligheidsvoorschriften een rol.

De rechtbank heeft geoordeeld dat de methode die de minister heeft gebruikt om het effect op de kolonie Kleine mantelmeeuwen te boordelen geen recht doet aan de biologische werkelijkheid. Op basis van de deskundigenrapporten die Eneco heeft overgelegd is geconcludeerd dat de berekeningen over mogelijke aantasting van de meeuwenpopulatie niet goed zijn. De vergunning had op deze grond niet mogen worden geweigerd.

De andere weigeringsgrond is terecht gehanteerd: bij bouw van het park en vasthouden aan de veiligheidsvoorschriften zouden de boorplatforms niet meer optimaal bereikbaar zijn. Afdingen op die voorschriften is geen optie. De nadelen voor de exploitanten van de platforms bij inperking van de bereikbaarheid zijn groot. De minister heeft de belangen van de zittende exploitanten mogen laten voorgaan.

LJ Nummers

BO9530
BO9531

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Rotterdam Datum actualiteit: 3 januari 2011 Naar boven